Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Sanal ve gerçek

SABAH'TAN MEKTUP

Bilmiyorum sizin de başınıza geliyor mu; bazen kendimi bir cam fanustaki Japon balığı gibi hissediyorum. Nasıl o balığın dünyası fanusla sınırlıysa, benim de yaşam alanımın gözlerimin önündeki görünmez bir camla sınırlandırıldığı duygusuna kapılıyorum.
Zaten son yıllarda bazı düşünürler bu duyguyu bir teoriye dönüştürüp evrenimizin bir yerlerdeki uçsuz bucaksız bir bilgisayarla yönetilen sanal bir âlem olduğunu iddia etmeye başladılar.
Bu iddia elbette doğruluğu ya da yanlışlığı kesinlikle kanıtlanamayacak bir varsayım olarak kalacak.
Ama bir an için evrenimizin ya da en azından dünyamızın sanal olduğunu kabul edelim. İnsanoğlu sonu gelmeyen, gelmeyecek olan teknolojik gelişmesiyle bu sanal âlemin içinde bir başka sanal dünya daha yaratmayı başardı. İnternetiyle, sosyal paylaşım siteleriyle, video oyunlarıyla...
Beni bu satırları yazmaya okuduğum bir haber "Yönlendirdi": Google yeni hazırladığı bir video oyunuyla gerçek ve sanal dünyaları kaynaştırıyor. Oyunun adı: "Ingress". Oyunun amacı: İnsanları dışarı çıkmaya, yani gerçek dünyada daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmek. Böylece, Google yöneticilerinin ifadesiyle, "Güçlendirilmiş gerçekçilik"i sağlamak.
Oyun, gerçek dünyada oynanıyor. Dolaşacağınız sokaklarda, caddelerde, parklarda... Güzergâhınız boyunca bazı binalara, anıtlara, ağaçlara, sanal enerji yükleniyor. Siz o enerjileri toplayacaksınız ve dünya egemenliği için savaşan iki güçten birinin saflarında yer alacaksınız. Güçlerden biri "Aydınlatılmışlar" adını taşıyor, diğeri ise onları durdurmaya çalışan "Direnişçiler".

***

Sizi bilmem ama başta eşim ve çocuklarım olmak üzere çevremdekilerin sanal dünyaya ayırdıkları zaman gerçek dünyada geçirdikleri süreyle eşitlenmeye başladı.
Galiba bu gerçeği fark ettiği için Alman-Fin kökenli eski "Hacker", yeni işadamı Kim Dotcom (Asıl adı: Kim Schmitz) Yeni Zelanda hükümetine ilginç bir öneride bulundu: "İnterneti en doğal insan haklarından biri olarak ücretsiz hale getir. Bu hizmeti kuracağım şirketle ben sağlayayım."
Yeni Zelanda henüz bir cevap vermedi ama Kim Dotcom bastırdıkça bastırıyor: "İletişim teknolojileri yerine boşu boşuna altyapı yatırımlarına para, emek ve zaman harcıyorsunuz. Durmadan yeni otoyollar inşa ediyorsunuz. Oysa 5-6 yıl sonra o yollardan kimse geçmeyecek. Çünkü herkes evinde çalışacak, evinde yaşayacak, evinden alışveriş yapacak..."
Haklı mı, abartıyor mu; zaman gösterecek.
***

İşte böyle bir zamanda bizler gerçek haberlerle, gerçek gelişmelerle gazete hazırlayıp gerçek hayatı evinize getirmek için didinip duruyoruz. Ne zamana kadar? Kimbilir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA