Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Multimedya

SABAH'TAN MEKTUP

Batılı meslektaşlarım günlerdir "The New York Times"in olağanüstü başarısını konuşuyor.
Sadece ABD'nin değil, dünyanın da en prestijli ve en kaliteli gazeteleri arasında yer alan "The New York Times" geçen perşembe günü internet sitesine "Snow Fall" başlığıyla bir "Çığ" öyküsü koydu.
Öyküde, 16 dağcının geçen Şubatta ABD'nin Washington eyaletindeki "Tunnel Creek" dağında kayak yaparken başlarına gelenler anlatılıyordu. Bir anda çığ düşmüş, pek çoğu kar altında kalmıştı.
"The New York Times" bu öyküyü internet sitesinin özel bir bölümünde büyüleyici bir multimedya örneği olarak okurlarına sundu.
Site tam sayfa dağ görüntüsüyle açılıyor, hatta rüzgârın karı püskürtmesi bile görülüyor. Muhabir John Branch'in kaleme aldığı öyküde, fotoğraf, animasyon, video, yazı, grafik, interaktif iki boyutlu harita ve diğer görsel malzeme kusursuz harmanlanıp öyle bir format oluşturuldu ki, hayran kalmamak mümkün değil.
Haberlerde daha önce de multimedya araçları kullanıldı ama "The New York Times"in getirdiği yenilik şu: Videolar, hareketli grafikler ve animasyonlar haberin kenarında değil, yazının bir parçası olarak içinde yer alıyor.
Tüm meslektaşlarıma ve İngilizce bilen okurlarıma "The New York Times"in bu gazetecilik harikasını incelemelerini tavsiye ediyorum. Erişebilecekleri adresi de vereyim: http://www.nytimes.com/projects/ 2012/snow-fall/

***

"Time" dergisi geleneksel "Yılın adamı" anketinin sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2012'de "Yılın adamı" Barack Obama'ydı.
Ancak işin bir de perde arkası var: Dergi, birkaç yıldır uyguladığı gibi, bu kez de bir liste hazırlayıp okurlarından "Yılın adamı"nı seçmelerini istedi. Liste iki seçenekliydi: "Kesinlikle o" ve "Asla o değil".
Ankette ipi kim göğüsledi dersiniz? Kuzey Kore'nin genç diktatörü Kim Jong-un!
5.635.941 kişi Kim Jong-un'un "Yılın adamı" olmasını istedi. "Asla olmamalı" diyenler ise 137.986 kişide kaldı!
"Time"ın yazı işleri kadrosunun "Yılın adamı" ilan ettiği Obama'ya ankette kaç oy çıktı dersiniz? Cevap: 89.182 kişi "Kesinlikle o olmalı" dedi, 100.308 kişi de "Asla o olmamalı" seçeneğini işaretledi! Yani, "Hayır" diyenler "Evet"lerden fazla.
Bu, "Time" kadrolarının okurlarından kopuk, başka gezegenlerde yaşadıkları anlamına mı geliyor? Elbette, hayır. Çünkü, hacker'lar anketi zıvanadan çıkardılar.
***

Bu hafta Atlas Okyanusu'nun öte yakasında dolaştık.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA