Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Reyhanlı kararı

SABAH'TAN MEKTUP

Masamda bir demet fotoğraf var. En az 100 kare. Reyhanlı'daki kalleş bombalı saldırılarla ilgili. Ama hiçbirini kullanamıyoruz.
Çünkü yayın yasağı getirildi. Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından.
Mahkemenin kararında yasağın kapsamı o kadar geniş tutuldu, o kadar yuvarlak kavramlar sıralandı ki, patlamalarla ve saldırıların sonrasındaki görüntülerle ilgili herhangi bir fotoğraf, gazeteyi okkanın altına sokabilir.
Kararı virgülüne bile dokunmadan aktarıyorum: "Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebinin kabulü ile, Reyhanlı ilçesinde meydana gelen ve pek çok kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan patlamayla ilgili sözkonusu soruşturmaya ilişkin dosya ve soruşturma kapsamı içinde kalan olay yerinde ve olayda ölen ve yaralananlara ilişkin, olay içeriğine ilişkin her türlü sesli, görüntülü ve yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki bu kapsamdaki bilgilerin CMK Madde 153 ve diğer maddeleri gereğince yayınlanmasının ve gösterilmesinin yasaklanmasına karar verildi."
Buyurun, buradan yakın...

***

Evet, masamda bir demet fotoğraf var. Ben onlara bakıyorum, onlar da bana.
Ama o fotoğrafları ve görüntüleri Türkiye hariç tüm ülkelerin tüm televizyon kanalları veriyor. Biz de uydu yayınları sayesinde o kanallardan izliyoruz.
O fotoğrafları ve görüntüleri, Türkiye hariç tüm ülkelerin tüm gazeteleri yayınlıyor. Çarşaf çarşaf. Biz de internet sayesinde o gazetelerin sitelerine girip bakıyoruz, okuyoruz.
O fotoğrafları ve görüntüleri "Facebook"ta bulabilirsiniz, "Twitter"da görebilirsiniz, "Google"da arayıp ulaşabilirsiniz.
O fotoğraflara ve görüntülere "Instagram"da erişebilirsiniz.
Bilgi teknolojilerinin görünen-görünmeyen tüm duvarları yerle bir ettiği bir çağda, bu tür mahkeme kararları, böylesine yasaklar sadece medyaya köstek olmakla kalmıyor, halkın bilgiye ulaşım hakkını da kısıtlıyor, örseliyor.
***

Reyhanlı saldırılarıyla ilgili gelişmelere yasak konulamaz mı? Elbette konulabilir. Ama kararın çerçevesi iyi çizilmeli. Örneğin, istihbarat ve güvenlik güçlerinin faillerin izini sürmesini güçleştirecek, saldırganların kaçmalarına yardım edecek bilgilerin yayını engellenmeli.
Benden bu kadar. Bundan sonrası hukukçuların ve yasa koyucuların işi.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA