Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Washington Post

SABAH'TAN MEKTUP

Yazılı basının yakın ve orta dönem geleceğine ilişkin öngörüler birbirinden 180 derece farklı. Kimilerine göre, son rotatif 2030-2040 arasında Afrika'nın ücra diyarlarından birinde dönecek. Kimilerine göre ise, 2020'lerde yazılı basının son demleri başlayacak.
İlk öngörünün sahipleri mesleğimizin içinde olanlar.
İkinci öngörünün sahipleri ise "Yeni medya" öncüleri.

***

Aslında yazılı basın için tek tük de olsa yaprak dökümü başladı. Orta kuşak ve üstünün giderek artan tempoda dünyaya veda etmesi, genç kuşağın kâğıt yerine tabletle yetişmesi sonucu gazetelerin tirajları dramatik, hatta trajik biçimde düşüyor. Tirajların düşmesi ve yeni mecraların çığ gibi artması yüzünden de gazeteleri ayakta tutan reklam gelirleri önlenemez biçimde azalıyor.
Bunun sonucu birçok prestijli yayın organı (Son örnekler: Financial Times Deutschland, Boston Globe, Newsweek, Christian Science Monitor) ya kapandı, ya el değiştirdi ya da sadece internet ortamında yayına yöneldi.
***

Şimdi "Amazon"un patronu Jeff Bezos'un "Washington Post"u satın alması, meslektaşlarımı hem ürküttü, hem heyecanlandırdı, hem kaygılandırdı, hem umutlandırdı.
Çünkü, kafasında hergün binbir yeni fikir yeşeren Bezos'un "Washington Post" için farklı bir model geliştireceği görüşü hâkim.
Kâğıt "Washington Post"a son verir mi? Cevap: Mümkün. Çünkü daha geçen yıl yaptığı açıklamada, "Kâğıda basılı yayınlar eski teknolojinin ürünü" demişti.
Peki, sadece internet ortamında, ana site ve ek sitelerle ABD'nin en köklü ve en güçlü iki gazetesinden birinin kör topal yaşamını sürdürmesine razı olur mu? Bence değil.
Hiçbir yerde okumadım ama bana göre Bezos şöyle bir formül geliştirecek: "Gezici kitaplık" denilen "Kindle Fire" tabletinin bir benzerini üretecek. O tabletten sadece "Washington Post" ve yan yayınlarına erişim mümkün olacak. Tableti gazetenin okurlarına belli bir süre abonelik karşılığı ya bedava ya da sembolik bir ücretle dağıtacak. Böylece "Washington Post" yüzbinlerce kişiye kendine özel bir tablet üstünden ulaşacak.
Tekrarlayayım; benim kafamda doğan formül bu.
Ama şurası kesin: "Washington Post"un yönelimi yazılı basının geleceğini yakından ve derinden etkileyecek.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA