Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Cebel-i Tarık

Bilim adamları halen Akdeniz'den Atlantik'e dökülmekte olan suların 2 bin yıl önce İskenderun'dan Hayfa'ya kadar uzanan "Levant" kıyılarını öpen sular olduğunu söyler.
Yani, Romalılar döneminde Doğu Akdeniz'de dolaşan sular Akdeniz'in en batı ucuna ancak 2 bin yılda ulaşabildi.
Ve bu 2 bin yılda ya da 20 yüzyılda bu coğrafyadan nice imparatorluklar gelip geçti: Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu... İspanyol, Portekiz, Fransız, Alman, Rus imparatorlukları... Ve de üstünde güneş batmayan İngiliz İmparatorluğu.
Sonuncu imparatorluktan geriye kala kala Akdeniz ile Atlantik'in birbirine kavuştuğu noktada, İber yarımadasının en güney ucunda bir Kaya kaldı. Topu topu 6.5 kilometrekarelik bir yer.
İngilizler oraya "Gibraltar" diyorlar. Yani "Cebel-i Tarık". İspanya fatihi Tarık Bin Ziyad'ın adından mülhem, "Tarık'ın Dağı".
İşte bu Kaya şu sıralar Avrupa'nın en sıcak krizinin göbeğine yerleşti.

***

Gibraltar, yani Cebel-i Tarık, İngiltere'nin "Deniz aşırı toprağı" kabul ediliyor. O nedenle de, AB'nin parçası sayılıyor. AB müktesebatı -bazı muafiyetler dışında- yaklaşık 30 bin nüfuslu bu 6.5 kilometrekarelik özerk bölgede de geçerli.
Eh, İspanya da AB'de yer aldığına göre, herhangi bir sorun çıkmaması gerekir; değil mi? Ama öyle değil...
Her şey iki hafta önce Cebel-i Tarık yönetiminin kendi karasularına her biri yaklaşık 1.5 metreküplük 70 kadar beton blok bırakmasıyla başladı. Bloklar 50 santimetre uzunluğunda ve birkaç santimetre kalınlığında demir çubuklarla güçlendirilmişti.
Cebel-i Tarık bu girişimini "Balıklar için yapay resifler oluşturma" gerekçesine dayandırdı. İspanya inanmadı. Madrid'e göre asıl amaç, İspanyol balıkçıların Cebel-i Tarık açıklarında avlanmalarını önlemekti. Kaya yönetiminin cevabı: "İspanya'nın 8 bin kilometre uzunluğunda kıyısı var. Balıkçıları için bizim topu topu 3 kilometrelik kıyımız olsa ne yazar, olmasa ne yazar..."
***

Cebel-i Tarık Başbakanı Fabian Picardo'nun bu savunması kriz ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle zaten iyice bunalmış olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un bir kulağından girdi, öbüründen çıktı.
Ve de emretti: "Bundan böyle Cebel-i Tarık'a girip çıkanlar sınır kapımızda 50 euro ödeyecek!"
İngiltere Başbakanı David Cameron da bu uygulamayı "Savaş ilanı" olarak yorumlamasın mı?
Buyurun, buradan yakın!
Şimdi İspanya ile Cebel-i Tarık arasındaki sınır kapısının iki tarafında da kilometreler boyunca uzanan kuyruklar oluşuyor. İnsanlar bu yaz sıcağında Kaya'ya geçmek veya Kaya'dan çıkmak için saatlerce bekliyor. Giren-çıkanların çoğu aslında Cebel-i Tarık'ta çalışan İspanyollar. Ama Rayoj'un derdi değil.
Ve son gelişme: İngiliz basını ve başta Londra'nın delidolu Belediye Başkanı Boris Johnson olmak üzere giderek artan sayıdaki siyasileri, Cebel-i Tarık krizini 1982'deki Falkland krizine benzetiyorlar.
Ve İngiliz savaş gemileri Cebel-i Tarık açıklarında devriye geziyor...
Ve İspanyol hükümeti Arjantin'le el altından diplomatik girişimlerde bulunuyor: "Sen Falkland için bastır, ben Cebel-i Tarık için!"
Ve "Avrupa kıtasından savaşı sonsuza kadar kovmak için" kurulan AB'nin önde gelen iki üyesi arasında yarı soğuk yarı sıcak bir savaş yaşanıyor. Şaka gibi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA