Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

İki kupür

Kürt kardeşlerimizin gerek yerel, gerekse merkezi düzeydeki sözcülerinin ve siyasi temsilcilerinin yıllardır tekrarladıkları söylem, savundukları ilke şu:
"Türkiye'nin iki kurucu halkı var: Türkler ve Kürtler. Bu cumhuriyet iki kurucu halkın ortak eseri. O nedenle Cumhuriyet, Türkler'in olduğu kadar Kürtler'in de gururu, onuru."
Sonuna kadar arkasında durulacak bir söylem ve ilke.
Hem sonra sadece Türkiye'yi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni ortak kurmadık. Bu toprakları birlikte savaşarak kurtardık. Çanakkale'den Gaziantep direnişine, Kahramanmaraş savunmasından Sakarya Meydan Savaşı'na kadar. İzmir'e birlikte girdik. Son işgal güçlerini İstanbul'dan birlikte uğurladık.
29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Türk ve Kürt milletvekilleri bir ağızdan "Yaşasın Cumhuriyet" diye haykırdı.
Cumhuriyet'in ilanı sadece Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de değil; başta Diyarbakır olmak üzere Kürt illerinde de top atışlarıyla kutlandı.
Özetle her 29 Ekim'de Cumhuriyet'in coşkusunu Türkler ve Kürtler birlikte paylaşmalı diye düşünüyorum, inanıyorum.
Şimdi... Şu gazete kupürüne bir bakın.
"Kürtler'in sesi, sözcüsü" olduğunu iddia eden, PKK-KCK çizgisindeki Özgür Gündem gazetesinin birinci sayfası bu. Tarih: 30 Ekim 2013. Yani, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ertesi gününün gazetesi.
Cumhuriyet kutlamalarıyla ilgili tek satır haber görüyor musunuz?


***

Bir de şu haritaya bakın lütfen...
Fransa'dan yayın yapan "Actukurde.fr" sitesinden aldım. Bretagne bölgesindeki Kürt Dostları Derneği Başkanı Andre Metayer'in "Kürtler'in oynayacakları bir kart var" başlıklı yazısından.
Metayer, kelime oyunu yapıyor; çünkü "Carte" Fransızca'da hem oyun kartı demek, hem de harita.
Harita, Ortadoğu'da Kürtler'in yoğun ya da kitlesel olarak yaşadıkları bölgeleri gösteriyor.
Haritada İstanbul üstündeki büyük yuvarlağa dikkatinizi çekerim. Anlamı: İstanbul, sadece Ortadoğu'da değil, dünyada en büyük Kürt kenti! "Çünkü", diyor Metayer, "İstanbul'da 3 milyon Kürt yaşıyor..."
Doğru. Karma evliliklerden doğan çocukları da eklerseniz, sayı 5 milyona kadar çıkabilir.
İyi ama madem İstanbul en büyük Kürt kenti, neden "Özgür Gündem" 30 Ekim tarihli sayısında İstanbul'da hizmete giren Marmaray'dan tek kelimeyle bile söz etmiyor.
Marmaray'ı Kürtler de kullanmayacak mı?
Marmaray, İstanbul'daki Kürtler'in de hayatını kolaylaştırmayacak mı?

***

Son sorum: Hani, tasada ve kıvançta ortaktık?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA