Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir Avrupa öyküsü

Hazır AB yeniden gündemimize girmişken, şu sıralar sosyal medyada izlenme rekorları kıran (1 milyon kişiyi geçti) bir siyasal video öyküsü anlatayım...
Yer: Avrupa Parlamentosu. Yani, AB'nin 28 üyesinin milletvekillerinden oluşan yasama ve denetim organı.
Genel Kurul'da o günün en önemli gündem maddesini "AB'de vergi kaçakçılığı ile mücadele ve alınabilecek yeni önlemler" oluşturuyordu.
Bir İngiliz milletvekili söz istedi. Adı: Godfrey Bloom. Partisi: Birleşik Krallığın Bağımsızlığı Partisi.
(Not: Aşırı sağ ile popülist çizgi arasında yer alan bir siyasal hareket bu. Programının en önemli maddesini "İngiltere'yi AB'den çıkarmak" oluşturuyor.)

***

Evet, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda o gün Godfrey Bloom kürsüye çıktı. Ve... dinamitin fitilini ateşleyiverdi:
"Amerikalı büyük düşünür Murray Rothbard'ın bir sözünü hatırladım. Diyor ki, 'Devlet bir hırsızlar ortaklığıdır.' Gerçekten de, vergilendirmek, politikacıların ve bürokratların, vatandaşların parasını çalıp çırpmaları, sonra da en ahlaksızca har vurup harman savurmaları sisteminden başka bir şey değil. Burası da bu kuralın istisnası değil. İnanamıyorum; vergi kaçakçılığından söz ederken nasıl ciddiyetinizi koruyabiliyorsunuz?
AB Komisyonu ve Komisyon'a bağlı çalışan bürokratlar hiç vergi ödemiyorlar. Size gelince, binbir avantaja, indirime, muafiyete sahipsiniz. Sizler Avrupa'nın vergi kaçırma şampiyonlarısınız, bir de kalkmış millete ders veriyorsunuz. Ama AB halkları mesajı aldı.
Yakında, gelecek haziranda, gününüzü göreceksiniz. (Not: Avrupa Parlamentosu için AB'nin 28 üyesinde de 2014'te seçim düzenlenecek.) Daha vahimi insanlar sizin gerçek yüzünüzü görünce, bu Parlamento'yu basıp sizi asacaklar. Ve bunu yapmakta da yerden göğe haklı olacaklar!"
Bir, MHP lideri Bahçeli'nin son genel seçimdeki kampanyasından esinlenip kürsüden milletvekillerine ip atmadığı kaldı.
***

Kıyamet koptu tabii.
Sadece Avrupa Parlamentosu'nda değil, AB kamuoyunda da.
İşte, İngiliz milletvekili Godfrey Bloom'un o konuşmasının videosu sosyal medyada bir milyon kezden fazla izlenerek "Siyaset" dalında bir daha ulaşılması çok güç bir rekor kırdı.
***

Peki, Godfrey Bloom haklı mı, yoksa abartıyor mu? Bakalım...
Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin brüt aylıkları 7.956,87 euro. Avrupa vergisi ve kaza sigortası primi kesildikten sonra ellerine net 6.200,72 euro geçiyor.
Avrupa Parlamentosu milletvekillerine ayrıca büro, telefon, internet ve seyahat giderleri için 4.299 euro tazminat veya ödenek veriliyor. Böylece brüt aylıkları 12.255,87 euroya ulaşıyor.
Bitmedi... Avrupa Parlamentosu milletvekilleri çeşitli avantajlardan ya da ayrıcalıklardan yararlanıyor:
Parlamento toplantılarına katılmak için harcadıkları yol parası iade ediliyor.
Bunun yanı sıra yılda 4.243 euro yolluk alıyorlar.
Parlamento'da katıldıkları her birleşim için kendilerine 304 euro tazminat ödeniyor. (Not: Ayda en az 10 birleşim yapılıyor. Bir not daha: Sayıları azımsanmayacak milletvekili, kendilerine verilen kimlikleri Genel Kurul salonuna girişteki manyetik okuyucudan geçirtip, öbür kapıdan çıkıyor, böylece toplantıya katılmış gibi 304 euroyu cebine atıyor.)
Tüm bunları alt alta koyduğunuzda Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin aylık net kazançları 10 bin euroyu epey geçiyor.
Ah unutmadan; Avrupa Parlamentosu'nun beş yıldızlı restoranlarında, kantinlerinde, barlarında ödedikleri hesap, normal lokantalardaki hesabın KDV'si kadar bile değil.
***

Ekonomik kriz nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde ücretler dondurulurken, birçoğunda da düşürülürken ve de insanlar sadece işyerinin değil evinin de kapısı önüne konurken, böylesine ayrıcalıklı bir topluluğun varlığı, bence demokrasi için en ciddi tehditlerin başında gelir. En azından demokrasiden soğutur...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA