Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Türkler beğenmiyor ama Avrupalı satın alıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ithal otomobillerin pazar payının yüksek olmasının nedenini, tüketicilerin Türkiye'de üretilen otomobilleri beğenmemesine bağlamıştı. Ardından firmalardan halkın beklentilerini karşılayan yeni binek modellerin üretilmesini istemişti.
Gerçekten de otomobil pazarında satılan her 100 binek otomobilden 70'i ithal. Bu oran oldukça yüksek. Bakan Ergün'ün söyledikleri kısmen doğru. Türkiye'de Renault, Tofaş, Honda, Hyundai ve Toyota binek otomobil üretiyor. Üretilen modellerin sayısı ise iki elin parmağı kadar. Oyak Renault, Fluence, Clio Grande Tour, 3 ve 5 kapılı Clio, elektrikli Fluence Z.E. modellerini, Hyundai, Accent Era ve i20, Honda, Civic Sedan, Tofaş Linea, Albea, Palio, Toyota Verso ve Auris modellerini üretiyor. Yani toplamda 5 marka 13 model üretiyor. İthal otomobil markaları ise yüzlerce modelini Türk tüketicilerin beğenisine sunuyor.
Dolayısıyla, ithal otoların payının yüzde 70 olması bu tabloya göre çok normal. Yerli otomobillerin pazar payının artması için bir iki yeni modelin daha Türkiye'de üretilmesi de yeterli değil. Yerli model sayısının en az 4 katına çıkması lazım. Ama bu çok mümkün değil. Çünkü dev markaların stratejilerinde bir fabrikada bir-iki model üretilmesi var.
Bakanın söylediği gibi yerli otomobiller Türk halkının beklentisini karşılamıyor. Ama Avrupalılar Türkiye'de üretilen 'made in Turkey' damgalı otomobillere biniyor.
Otomotiv sanayisi Avrupa'ya çalışıyor.
Ocak-Mart döneminde 125 bin adet binek otomobil ihraç edildi. İhracatın büyük bölümü Avrupa'ya gerçekleşti. Mart sonu itibarıyla ticari araç ihracatı ise 88 bin adet oldu.
2010'da binek otomobil ihracatı ise 439 bin adet olarak gerçekleşti. Türk halkı tercihini ithal otodan yana kullansa da, tüm dünya Türk malını kullanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA