Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünyanın yeni Ortadoğu'su neresi olacak?

Elektrikli otomobiller enerjisini lityum pillerden alıyor. Bu yüzden gelecekte petrolün yerini lityum alacak. Dünyada bilinen lityum rezervlerinin miktarı 14 ila 17 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu rezervler Çin, Afganistan, Şili, Brezilya, Bolivya ülkelerinde yoğun olarak bulunuyor. Petrol rezervlerinin tükenmesiyle birlikte söz konusu bu ülkeler öne çıkacak. Bir anlamda lityum üreten ülkeler dünyanın yeni Ortadoğu'su olacak. Belki de petrol nedeniyle çıkan savaşların yönü değişecek.
Dünyadaki lityum rezervinin uzun yıllar enerji ihtiyacını karşılayacak gibi görünüyor. Toplam ağırlığı 250 kg olan yüzde 100 elektrikli Renault Fluence Z.E. modelinin bataryasında sadece 3 kg lityum kullanılıyor. Ayrıca akünün ömrü de 8 yıl. Bu hesaptan yola çıkarsak, rezerv miktarının fazlalığı dikkat çekiyor.
Lityumla ilgili bir başka bilgi de mevcut akülerin geri dönüştürülebilmesi. Yani yeniden kullanım imkanı mümkün. Bunun yanı sıra tamamen çevreci bir maden. Doğaya bırakıldığında tamamen toprağa dönüşüyor. Kurşun, asit vb. kirliliğe neden olmuyor. Yeraltı sularını kirletmiyor. Kurşun gibi radyoaktif birikim ve sağlığa zararlı bir etki yaratmıyor. Hem üretilirken hem de kullanırken çevreci olan lityum, geleceğin enerji kaynağı olacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA