Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

2.7 milyon araç hurdaya çıkacak

Turkuvaz Grubu'nun başlattığı 'Hurdayı yoldan çekin' sosyal sorumluluk projesi ses getirdi. Ankara, projeye hurdayı teşvik paketine alarak destek verdi. Hazırlanan tasarıya göre, 20 yaş ve üzeri taşıtların hurdaya ayrılması hali nde tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin 4'te 1'inin ödenmesi koşuluyla kalan vergi aslı, gecikme zammı, faizi, vergi cezaları, tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tasarıyla 20 yaş üzeri otomobillerin hurdaya ayrılması teşvik edilecek. Böylece, vergi borcu olduğu için otomobilini hurdaya çıkaramayan tüketicilere büyük avantaj sağlanacak.
TUİK verilerine göre 20 yaş üzeri otomobillerin sayısı 2 milyon 66 bin, ticari araçların sayısı ise 661 bin adet. Yani bu tasarıdan, toplam 2 milyon 727 bin araç sahibi yararlanacak.
Yaşlı araç parkının çevre etkisinin yanı sıra kamu sağlığına ve milli kaynak israfına olumsuz etkileri de var. Ocak-Mart 2012 döneminde satılan Euro 5 otomobillerin üçte birinin kilometre başına 120 gramın altında karbondioksit salınımı yapan araçlar olduğu görülüyor.
Ancak mevcut araç parkı bunun kat be kat üzerinde karbondioksit salınımına sebep oluyor.
Dolayısıyla araç parkını gençleştirme ve yenileştirme yönünde atılan her adım önemli.
Maliye Bakanlığı, hazırladığı tasarıyla 20 yaş üzeri araçların hurdaya ayrılmasını teşvik ediyor. Ama yeterli değil. Çünkü, tüketici bir teşvik olmadan aracını hurdaya çıkarmıyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın yaşlı otobüs ve kamyonlar için yaptığı uygulamadakine benzer, hurda araç sahiplerine kg başına belli bir bedel ödenmesi, uygulamayı efektif hale getirecek. Maliye, tasarı son halini almadan önce bu çağrıyı dikkate almalı. Hurdayı yoldan çekmek sözde kalmasın.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA