Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

İspanya ekonomik krizi 'hurda' teşvikiyle atlatacak

Önce Japonya, şimdi de İspanya ekonomik krizden çıkış için hurda teşvikine sarıldı. Japonya tsunami felaketi sonrasında uyguladığı hurda teşvik programı ile ekonomiyi canlandırdı. Bu sayede otomotiv üretimini yüzde 20 artırdı.
İspanya da ekonomiyi canlandırmanın çaresini hurda araçlarda gördü. Ekim ayından itibaren yeni araç satın alanlara 2 bin euro hurda teşviki vermeye başladı. Hurda teşviğini alabilmek için, yeni araç alacakların 12 yaş üzeri bir otomobil veya 10 yaş üzeri bir ticari aracı teslim etmeleri gerekiyor. Bu tutar yeni araç alımında indirim olarak kullanılıyor.

75 bin araç hurdaya çıkacak
İspanya hükümeti yeni satın alınacak otomobillerin 160 gramın altında karbon dioksit/km salınımı yapmasını ve fiyatının vergi hariç 25 bin euroyu geçmemesini de şart koşuyor. Yeni aracın elektrikli veya hibrid olması halinde ise vergi hariç fiyat 25 bin euronun üzerine çıkabiliyor. İspanya bu yöntemle 75 bin adet hurda aracı yoldan çekmeyi hedefliyor.
Şimdi sıra da Türkiye var. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ağır ticari vasıtalara yönelik hurda teşvikini açıkladı. Ekim sonu itibariyle devreye girmesi beklenen uygulamayla 1990 model yılı altındaki otobüs ve kamyonlar hurdaya çıkarılacak. Sahiplerine kilo başına ödeme yapılacak.
Bakanlığın hurda uygulaması yerinde bir karar. Ama yetersiz.
2011 sonu itibariyle 12 milyon adetlik araç parkının yüzde 50'si 12 yaş üstü araçlardan oluşuyor. Avrupa'daki en yaşlı araçlar Türkiye'de... Yaşlı araç parkının çevre etkisinin yanı sıra kamu sağlığına ve milli kaynak israfına olumsuz etkileri de söz konus§u.
Bu yüzden Ağır ticari vasıta hurda teşvik programına, otomobil ve hafif ticari vasıtaların da dahil edilmesi gerek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA