Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

ABD'den daha mı zenginiz?

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, 2012'de petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için bir dizi önlemi hayata geçirdi. Otomotiv endüstrisinde yakıt tasarrufu yapmayı teşvik eden projenin hedefi, 2025'e kadar günlük petrol tüketimini 2.2 milyon varil azaltmak. Böylece toplamda 1.7 trilyon dolar tasarruf sağlanacak. ABD'nin petrolde dışa bağımlılığı 3'te 1 oranında azalacak. Ayrıca iklim değişikliğine neden olan karbon salımı, hava ve suyu kirleten zararlı maddelerde azalma sağlanacak.
Peki ABD, bu hedeflere ulaşmak için neler yapıyor? Öncelikle yakıt tüketiminin 100 km'de ortalama 4.3 lt'ye gerilemesi için otomotiv sanayisine baskı yapıyor. Alternatif enerjilerle çalışan hibrid ve elektrikli araçların üretimini ve satışını teşvik ediyor.
ABD bu politikalarıyla, Türkiye gibi petrol ithalatı yüksek ülkeler için izlenmesi gereken örnek.
Ama örnekleri okyanus ötesinde aramaya gerek yok. Turkuvaz Grubu'nun 'Hurdayı yoldan çekin' sosyal sorumluluk projesi de bir taraftan yakıt tasarrufu sağlayarak Türkiye'nin petrol faturasını düşmesini diğer taraftan da çevreyi korumayı hedefliyor.
Öncelikle yapılması gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi sistemini değiştirerek, çevreyi kirleten yaşlı araçtan yüksek vergi almak. Ancak, bugün tam tersi yapılıyor. Yeni araçtan yüksek vergi alınıyor.
Ayrıca, yaşlı araçları yoldan çekmek için, hurda teşviği uygulanmalı. Vatandaşın hurda aracı belirli bir para karşılığında yoldan çekmesi teşvik edilmeli.
Hükümet bu konuda çalışıyor. Ancak, bir an önce sonuç alınmalı. Gecikme Türkiye'ye kaybettiriyor. ABD bile tasarruf yapıyor. Hurdayı yoldan çekiyor. Biz ABD'den daha mı zenginiz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA