Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YASEMİN TAŞKIN

Ağca'yı suikast için Çakal Carlos'un adamları eğitmiş

İtalya'da Doğu Alman gizli servisi Stasi'nin arşivlerine dayanılarak verilen habere göre, Ağca'yı Carlos'un örgütü Separat eğitti.. Suriye?deki bir kampta eğitilen Ağca?nın Papa?yı vurması için emri KGB?nin verdiği, hayata geçiren örgütün ise Bulgar gizli servisi olduğu öne sürüldü

İtalyan gazeteleri, Mehmet Ali Ağca'yı suikastçi "Çakal Carlos" Ramirez Sanchez'in adamlarının eğittiğini iddia etti. Papa 2'nci Jean Paul'e suikastle ilgili emri verenin dönemin Rus gizli servisi KGB, infazı gerçekleştiren örgütün ise Bulgar gizli servisi olduğu öne sürüldü. Corriere della Sera gazetesinin eski Doğu Almanya gizli servisi Stasi'nin arşiv belgelerine dayand ırarak verdiği habere göre, Ağca'yı suikast öncesi Carlos'un örgütü Separat eğitti. İran'da KGB ajanı ve Rus konsolosluğu görevlisi askeri ataşe Albay Vladimir Kuzichkin tarafından eğitimden geçirildi. Suikast sonrası Rus ataşe, İran'dan derhal ayrıldı... Gazete haberini, İtalyan parlamentosuna geçtiğimiz hafta ulaşan ve "Gizli Servisler ve Mithrokin Komitesi" ne sunulan belgelere dayandırdı. Stasi'nin arşivlerinden alınan bu belgelere göre Ağca'ya ilk kez silah kullanmayı ve gerilla savaşını öğretenler de yine Separat içindeki Bulgar eğitmenler ve Stasi'nin adamlarıydı. Yemen'de kurulan ve bir yıl sonra Suriye'de kamp açan Separat'ın Ağca'yı da burada eğittiği öne sürülüyor. Corriere della Sera gazetesinin haberinde Ağca'nın ülkücülerin arasına 1978'de "ajan provokatör" olarak sızdırıldığı ve ilk görevinin ertesi yıl dönemin Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'yi öldürmek olduğu vurgulanıyor. Ağca, daha önce verdiği ifadelerde azmettirenlerin Bulgar gizli servisi olduğunu söylemiş, sonra da geri çekmişti. İtalya'da suikast davasına bakan hakim, Ağca'nın bunu Bulgarlar'ın baskısı sonucu yaptığını öne sürmüştü. İtalyan Senato Üyesi Paolo Guzzanti, Ağca'yı dinlemek için Türkiye'ye gideceğini, Bulgaristan ve Türkiye'den de Ağca'yla ilgili bilgi isteyeceğini söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA