Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER TAŞPINAR

Mali uçurum ve ABD'nin yeni kabinesi

Obama'nın seçimleri kazanması sonrasında Washington'da artık bütün dikkatler iki konuya dönmüş durumda. Birincisi her zaman olduğu gibi ekonomi ve "mali uçurum" kaygısı. Hemen arkasından gelen soru yeni kurulacak kabinede kimlerin yer alacağı ve de özellikle yeni Dışişleri Bakanı konusu. Ekonomiden başlayalım. Nedir bu mali uçurum? Şu anda Beyaz Saray ve Kongre arasında kıran kırana bir bütçe pazarlığı var. Obama önümüzdeki 20 gün içinde Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi çoğunluğu ikna etmek zorunda. Anlaşmaya varılamadığı takdirde 1 Ocak 2013'te otomatik olarak 600 milyar dolarlık bir harcamaları kısma ve vergi artışı paketi devreye girecek. Bu senaryo gerçek olursa mali uçurumdan düşen ABD ekonomisi yeni bir durgunluğa girecek. Neden mi? Çünkü ABD ekonomisi daha toparlanmadan vergileri artırmak ve harcamaları kısmak son derece hatalı bir politika. Tüketimi artırmak ve ekonomiyi canlandırmak yerine orta sınıfın vergilerini artıran ve devlet harcamalarını kısan bu paketin hedefi ekonomiyi büyütmek değil kamu açıklarını kapatmak.
İşin özünde Cumhuriyetçi Parti'nin devleti küçültmek stratejisi yatıyor. Cumhuriyetçiler sosyal sigorta ve sağlık sisteminde ciddi kısıntılar yaparak bütçe açığını kapatmak ve sosyal devletin ekonomideki rolünü azaltmak niyetindeler. Obama ise bütçe açığını kapamak için orta sınıftan değil en zenginlerden, yüzde ikilik en üst gelir grubundan daha fazla vergi almak istiyor. Bakalım Cumhuriyetçiler bu yüzde ikilik kesimi yüksek vergiden korumak uğruna bütün orta sınıfı harcayacak mı? Neresinden bakarsak bu mali uçurum senaryosu daha yeni yeni canlanma sinyalleri veren ABD ekonomisi için bir intihar anlamına geliyor. Piyasalar gergin bir bekleyişte. Uzmanlar her ne kadar "merak etmeyin, bir son dakika uzlaşmasına doğru gidiliyor" deseler de kimse mali uçuruma düşülmeyeceğini garanti edemiyor.

İBRE KERRY'DEN YANA
Şimdi gelelim ikinci konuya. Yeni kabinede kimler olacak? Dışişleri için en çok konuşulan iki isim Susan Rice ve John Kerry. Susan Rice Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu'ndaki Cumhuriyetçilerden onay almakta zorlanacak gibi gözüküyor. Ayrıca Dışişleri bürokrasisi de Kerry'yi tercih ediyor. Massachusetts Senatörü ve Demokrat Parti eski başkan adayı John Kerry siyasi ağırlığı ve genel birikimi itibariyle daha prestijli bir tercih. Öte yandan Susan Rice siyaseten Obama'ya Kerry'den daha yakın. Eğer Obama, Susan Rice'ı aday gösterirse Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi Parti arasındaki mali uçurum çekişmesi yetmiyormuş gibi şimdi bir de diplomasi alanında yeni bir cephe savaşı oluşacak. Zira, Cumhuriyetçilerin gözünde Rice son derece partizan ve agresif bir seçim. Bu nedenle benim tahminin Obama'nın mali uçurum konusundaki pazarlıklar çerçevesinde Kerry yönünde bir seçim yaparak taviz vereceği...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA