Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Rijkaard'ın sistemi

Rijkaard, Barış-Topal-Sarp üçlüsünün G.Saray'ın Sivas önündeki dirençli futbolunda etkili olduğunu görünce Dinamo Bükreş onbirini kurarken "Kazanan takım bozulmaz" felsefesiyle hareket etti. Savunma ile forvet arasında "Salıncak" gibi gidip gelen bu üçlü için Terim döneminde "Piranalar" olarak adlandırılan Emre- Okan-Suat üçlüsünden sonra G.Saray'ın yakaladığı en dirençli orta saha denebilir.
Rijkaard, G.Saray'ın fazlasıyla yaptığı isabet oranı yüksek ayağa pas organizasyondan büyük keyif almış olacak ki; skor 55. dakikada 3-0 olmasına rağmen oyuncu değişikliğine gitmedi. G.Saraylı futbolcular, D.Bükreş önünde ilk 25 dakikada skoru 2-0'a getirmelerine rağmen oyunu rölantiye almadı. Her oyuncu takım savunması adına disiplin içinde oynadı. Arda ve Kewell kanat bindirmelerinde etkili olurken savunmaya sık sık yardıma geldi. G.Saray'ın takım savunmasını yakalamasında Barış-Topal-Sarp üçlüsünün dirençli, mücadele gücü yüksek oyunlarının etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu üçlünün enerjisi arkadaşlarını da yardımlaşma konusunda pozitif etkiliyor.

4-3-3 HOVARDA BİR SİSTEM
Geldiği ilk gün "Galatasaray 4-3-3 oynayacak" diyen Rijkaard, kadro oluşumunda isimlere göre hareket ettiği için sistemi oturtamamış ve 4-3-2-1 düzenine zorunlu çark etmişti. Barış-Topal-Sarp üçlüsünün bloklar arasını kapatan dirençli oyunları Rijkaard'a oynatmak istediği 4- 3-3 sistemini kazandırdı. Savunmanın önünde "Sibop" görevini yapan Mehmet Topal, Gökhan-Servet ikilisini rahatlattı.
Rijkaard sürekli, "Stoperlerimizin açılması ve top istemesi lazım" diyordu. Dirençli orta sahanın sağladığı konfor sayesinde Gökhan ve Servet rakiplerle sıcak temas etmemeye ve arkalarına oyuncu kaçırmamaya hem de açılarak rahat top kullanmaya başladı. Rijkaard'ın artık sistem değişikliğine gitmeyeceğini düşünüyorum. Ancak 4-3-3 sistemi zor ve hovarda bir sistemdir. Bu sistem bazı önemli isimlerin kulübede oturmasına neden olacaktır. Rijkaard, Galatasaray'da rekabeti üst düzeyde tutmak istiyorsa İtalyan Milli Takım hocası Lippi'nin, "Her oyuncuya hem yararlı olduğunu hem de vazgeçilmez olduğunu hissettireceksin" sözünü unutmamalı.
NOT:
UEFA, Şampiyonlar Ligi'ndeki stat standardını Avrupa Ligi'nde de aramalı. Dinamo Bükreş'in stadında maç izlemek Çavuşesku dönemindeki zulme benziyor. Her tarafı açık statta, tüm medya üşümedi, dondu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA