Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Galatasaray Hagi'ye bol geliyor!..

Galatasaray iyi oynamıyor.. Fenerbahçe de iyi oynamıyor.. Ama Fener'in belirgin üstünlükleri var.. Gözle görülen..
Oyunu, taktiği falan unutun.. Maça tamamen yüzeysel bakın. Hatta futbol bilmez gibi bakın.. Bir şey göreceksiniz..
Fenerbahçe çok daha hırslı.. Hele televizyon yakın çekimlerine baktığınızda bu hırsı daha iyi hissedeceksiniz.. Bir Tuncay'ın hırsı mesela, Galatasaray'ın tüm takım hırsı toplamından fazla.. Hemen her Fenerli her yere koşuyor. Top rakipte iken müthiş bir pres yapıyorlar. Top kendilerinde iken herkes bir yere topsuz atak yapıyor, rakibi dağıtmak için.
Galatasaray'ın top rakipte iken koşması lütfen. Top kendilerinde ise nerdeyse elleri bellerinde bekliyorlar. Markaj içinde bekliyorlar. Markajdan kurtulma, boşluk yaratma, rakibi dağıtma gayretleri yok. Hakan/Necati ikilisinin öldürücü çapraz koşuları bile yok oldu. Herkes olduğu yerde topun kendisine gelmesini bekliyor. Tek hücum taktiği çağdışı doldur boşalt. Her maç ortalama 50 orta.. 45'i rakibe..
Peki, takıma hırsı, savaşma gücü ve inancını kim verir?.. Kimin görevi bu?. Niye Fener'de var da, 100'üncü yılda hem de Galatasaray'da yok?.
Fenerbahçe duran topların takımı.. Hareketli topla oyun kurmak için iyi oynamak gerekir. İyi oynamadın mı, duran top organizasyonları önem kazanır.
Fener'in her duran topu olay. Tribünlerde nefesler kesiliyor. Rakip panikliyor.. Fener'le oynayan her takımın hocası, hafta içinde duran toplara karşı savunma antrenmanı yaptırmak zorunda kalıyor.
Galatasaray'ın duran topları diye bir şey yok. 20 korner atıyorlar boş.. Rakip yarı sahadan orta mesafesinde 40 frikik kazanıyorlar, pozisyon yok. 18 üzerinden serbest vuruşlar kazanılıyor. Kimse heyecanlanmıyor. Galatasaray penaltı atarken bile herkes şüpheli. Topu ağlarda görmeden gole inanmıyor. Galatasaray'ın ne frikikçisi var, ne penaltıcısı.. Gol kralı adayı diye penaltıları Hakan atıyor. Frikikleri de, sıra kimdeyse.. Hagi gibi bir dünya çapında duran top vurucusunun takımı böyle mi olmalı?..
Fenerbahçe'de her şey kötüye gittiğinde maçın kaderini değiştirebilecek adamlar var.. Alex mesela.. Anelka, Nobre, Tuncay, Serhat, Van Hooijdonk gibi, her takımın ağzının sularını akıtan forvetlere ek olarak, orta sahadan gol kralı Alex.. Adam tek başına gol yaratıyor, her şey bitmiş görünürken.. Ümit Özat olmadık yerlerden olmadık vuruşlarla gol çıkarabiliyor.. Luciano da öyle. Zaman zaman Servet.. Rüştü dışında her Fenerli gol atabiliyor nerdeyse.. Galatasaray'a bakın. Orta sahasında gol adamı var mı?.. Conceiçao denen Brezilyalı sezon başından beri 18 dışından 40 şut attı. İlaç için daha çerçevede topu yok, golü geçtik..
Takımda tek başına gol yaratabilecek tek adam Hasan Şaş.. Yok edilmiş durumda.. Kutsal ittifak medyası Hasan'ın iyi olmasını hiç istemedi. Tek başına maç kazanacak vasıflı biri Galatasaray'da olur mu?. Galatasaray tribünleri bu medyanın havasına girdi. Hagi de korktu, oynatmaz oldu. Hasan üç maç arka arkaya 90 dakika oynasın, seyirci de arkasında olsun, görün o zaman..
Hasan Şaş bir süper star.. Oynaması, maç eksikliğini gidermesi gerek. Ona bu imkân verilmiyor. Hasan Şaş, Galatasaray'da bireysel taktiği bilen belki de tek adam.. Topu ayağına aldığı zaman oyunu bir adım daha geliştirecek şekilde kullanmayı düşünüyor. Sahanın tamamına bakıyor. Gereğinde 50 metre öteye gol pası atıyor. Anında pasla bir gelişme okuyamazsa, o zaman kendisi oyunu geliştirmeyi planlıyor. Dripling yapıp, adam eksiltme çabasına girişiyor. Her hareketinde doğru ve iyi düşünce var. Ama her defasında başarılı olamıyor.. Neden?. Maç eksiği var bir.. Seyirci tepki gösterecek diye stres altında iki..
Bunları kim düzeltecek?.. Hagi..
Nerde Hagi?..

***
Hagi takımı maça psikolojik olarak hazırlayamıyor.
Hagi her maçı ayrı düşünüp, bir oyun planı hazırlayamıyor. Elinde bir şablon var. Ne işe yaradığı da pek belli olmayan bir şablon. Her maçta ayni şablonla oynuyor. Rakipler artık ezberledi. Gözü kapalı önlem alıyorlar.
Hagi kenardan oyunu okuyamıyor. Bu yüzden, oyuncu değiştirmeden içerde değişiklikler, oynatmalar hiç yapamıyor. Oyuncu değişiklikleri de gene, maç öncesi hazırladığı şablona göre, oyunun gelişmesine göre değil. Yaptığı 10 değişiklikten dokuzunun yanlış olması bu yüzden..

***
Peki tüm bu koşullara rağmen, Galatasaray nasıl hâlâ şampiyonluk yarışının içinde?.. Nasıl Türkiye Kupası'nda finale çıkıyor?.
Bir.. Giyilen forma, Galatasaray forması.. Türk futbol tarihinin en büyük kulüp başarısını yaşamış, beş yıl arka arkaya tüm rakiplerini silmiş süpürmüş, sonuncu yıl Avrupa'nın en büyüklerini dize getirmiş bir forma bu.. Bu forma rakipleri psikolojik olarak eziyor.
İki.. Anadolu takımları dahil, Türkiye bu yıl futbol adına en kalitesiz sezonunu yaşıyor. Beşiktaş'ın,Trabzon'un hele sene başındaki halleri meydanda.. Anadolu'da bu yıl istikrarlı top oynayan tek takım yok.. Herkes yenilmek için bahane arar gibi..
Galatasaray'ınki yoklar arasında forma farkı ile var olmak gibi bir şey.. Takımına moral ve teknik açıdan yararlı bir teknik direktörle bu lige girebilseydi Galatasaray, şimdi şampiyonluğunu ilan etmiş olurdu..
Bundan sonra mı ne olur?..
En çok silahı olan, gene de Fenerbahçe .. İlaveten dört puan da farkla.. Ama kalan her maç her şeye gebe.. En büyük şampiyon adayı Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi'ne dahi kalamayabilir.. Öylesine gebe ligimiz..
Kalite sıfır.. Ama heyecan bin!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA