Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Haberlerde hoş gelişmeler..

Yeni sezonla, uzun zamandır ilişkimi kestiğim ana haberleri yeniden dolaşmaya başladım.. İlk baktığım Show oldu. Bodrum'dayken millet Ali'nin sakalını tartışıyordu.. "Görelim bakalım" dedim, göremedim. Eleştirilere dayanamamış kestirmiş Ali..
Zaman insanın direncini azaltıyor olmalı.. Zülfü de eleştirilere dayanamamış, Vodafone'a verdiği müziğini kestirmişti..
Uğur Dündar'a geçtim..
Alkış.. Uğur, ekranı temizlemiş.. Haber, görüntü üzerine o yığınla kalın kalın yazılar koyma bitmiş.. "Az sonra.. Az sonra" diye haber aralarına giren magazin hevesleri bitmiş.. D gurubu haberciliği, A gurubu haberciliğine dönmüş. Örnek olacak bir yayın çıkmış ortaya..
"Peki reytingler Uğur" dedim.. "Birinciyiz" dedi.. Demek o ucuzluğa gerek yokmuş..
atv'ye geçtim.. Biraz da korkarak..
Fuat Uğur, sadece atv'nin değil, Sabah'ın da marka değerini tehlikeye sokan felaket tek taraflı bir habercilik yapmış, "Haber" deyince bu ülkede ilk akla gelen kanal adı atv, yerlerde sürünür olmuştu. Ben, bu kurumun adamı Hıncal tahammül edemez olduğum için izlemeyi bırakmıştım..
Geçen ay, bana sorarsanız bu ülkenin en iyi habercilerinden Erdoğan Aktaş, enkazı kaldırmak göreviyle geldi..
Ona yerleşmesi için bir süre tanıdım içimden..
Bodrum dönüşü merak ve heyecanla ekran başına geçtim..
İşte ilk izlenimlerim ve ilk notum..
Erdoğan ana haberi, haber seçimi, haber sıralaması ve haber sunumu açısından tarafsızlaştırmış, atv'nin üzerine düşen o kara gölgeyi kaldırmış..
Yani onu bu göreve getiren asıl misyonu, başarı ile gerçekleştirmiş.. Esasta iş tamam..
Usulde..
Sunucu Cem'in arkasındaki karmaşık ve hareketli fon göz alıyor. Daha sade, sunucuyu öne çıkaran bir fon olmalı.
Ekran kirli.. Yığınla yazı, izleyicinin görüntü ve habere yoğunlaşmasını zorlaştırıyor. Haber üzerine yazı, gerekmedikçe kullanılmamalı.. Star düzeltti, biz de düzeltmeliyiz.
atv muhabirleri, gidip yerinde yaptıkları haberlerde daha çok öne çıkarılmalı, haberin içine sokulmalı. atv haber, kendi haber yıldızlarını yaratmalı. Televizyon da, sinema gibi sonunda yıldız sistemi içindedir. atv'de harika gençler var.. TV'de yıldız olmak için 15 gün kafi.. Yeter ki ekran doğru kullanılsın.

***

Bir genel not.. Ekranda kanalın sunucusu konuklarıyla konuşuyor.. Ben de Avustralya'dan gelen ve Türkiye'de 1 gün kalıp gidecek bir vatandaşım. Sunucu ve konuklar ülke ve dünya meseleleri üzerinde çok büyük laflar ediyorlar.. Kim bunlar.. Hiçbirini tanımıyorum.
Dakikalar boyu ekran başında bekliyorum. Bir köşede isimler ve sıfatlar bindirilmiyor.
Oysa TV'nin en önemli kuralı.. Siz tanıyorsunuz, ama seyirci tanımak zorunda değil.. Çok kısa aralarla, ekrandaki kişiler ve kimlikleri yazı ile ekrana bindirilmeli. Bu kuralı bi zahmet öğrensin artık kanallarımız.
Seyirciye saygı lütfen!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA