Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Demokrat partisi olmayan demokrat ülke

Elif Cemal "Benim babam iflah olmaz bir optimist" dedi.. Babası Hasan Cemal.. Yıllardan beri Milliyet'teki köşesinde gerçekten fevkalade iyimser yazılar yazıyor ve Türkiye'nin demokrasiye nasıl adım adım ilerlediğini anlatıyor..
Ahmet Hakan, geçen gün köşesinde "Madem öyle" diyerek Hasan Cemal'e bir yığın can alıcı soru sordu.. Elif'in sözleri gazetelere yansıyınca "Sorularımdan vazgeçtim" dedi.. "İflah olmaz bir optimist sorunlarımı çözemez."
Ben 40 yıllık dostum, arkadaşım Hasan Cemal'den umudumu kesmedim. O iyimser.. Ben de iyimserim. İyimserleri de severim..
Sorum tek.. Ahmet Hakan'ınkiler gibi dizi dizi değil..
Demokrat tek partisi olmayan ülke nasıl demokrat olacak?..
Yani adı Demokrat olan partileri kast etmiyorum.. Bu ülkede adı demokrat olanlar, hem de tek başlarına iktidara geldiklerinde ülkeyi nasıl günün moda deyimi ile bir sivil faşizme götürdüler gördüm, yaşadım.. Eski komünist cumhuriyetlerin hemen hepsinin adında da bir "Demokrat" vardı.. Adı "Demokrat" olan Almanya, duvarın doğusundaydı, batısında değil.. Hatırlayın..
Ben lafta değil, özde demokrat olan partiden söz ediyorum..
Türkiye'de kendi içinde demokrat olan parti var mı?..
Öyle binde yarım oy falan alamayan bir takım partiler "Biz varız" diye ortaya çıkmasın. Sözüm onlara değil.. Seçimlere katılan, barajı aşan, ya da aşabilecek gibi görünen partilerden söz ediyorum..
AKP, CHP, MHP ve de eski DTP yeni BDP, kendi içlerinde demokrasiyi gerçekleştirmişler mi?.. Bu partilerin işleyişlerinin, tüzüklerinin demokrat olduklarından söz edilebilir mi?
Bir düşünün.. Milletvekillerini kim seçiyor bu ülkede?.. Halk mı, yoksa seçim öncesi bir yerlerde kapanan ve listeleri tek başlarına hazırlayan parti başkanları mı?. Belediye Başkanı adaylarını kim seçiyor?. Gene ayni liderler.. Cumhurbaşkanı'nı Meclis mi seçti, AKP Genel Başkanı mı?.
Partinin içine gelelim..
Mevcut parti tüzükleriyle, bu liderlere muhalif bir parti il ve ilçe teşkilatının seçilmesi, seçilse görevde kalması mümkün mü, görüldü mü?. Muhaliflerin kongreye gelip kazanmaları bu tüzüklerle mümkün mü?.
Liderin, kendi istemedikçe, 40 genel seçimden yenik çıksa bile, parti içi seçim sandığında kaybedip başkanlıktan uzaklaştırılması mümkün mü?.
Sevgili iflah olmaz iyimser arkadaşım Hasan Cemal, kendi içinde demokrat olmayan ve yıllardır ayni kişi tarafından yönetilen partilerden hangisinin bu ülkeyi, nasıl demokrat yapacağını söyleyebilir mi bana?.
Özünde "Tek adamcı" partiler, Türkiye'yi nasıl demokrat yapacak, anlat da dinleyelim, Sevgili Gagarin.. (Gagarin Hasan'ın Mekteb-i Mülkiye'de, aramızdaki adıydı, uzaya ilk giden insandan mülhem..)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA