Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Türküler.. Benim türkülerim!..

CD'nin üzerinde "20. Yıl Albümü" yazıyor.. Oysa ben ilk defa duyuyor, ilk defa dinliyorum.. Üstelik ben türkülere fevkalade meraklıyım. Türkülerimi çok severim. Çocukluğumun en mutlu anıları radyo başında ailecek toplanışlarımızdı.. Bizi bir araya getiren de türküler olurdu, en başta. Yurttan Sesler Korosu ya da solistler.. Zehra Bilir.. Neriman Altındağ..
Dahası 70'li yıllarda Modern Folk Üçlüsü'nün meneceri olarak türkülerin içine düştüm. 40 yıl geçti aradan. Üçlü de duruyor, menecerleri de.. O zaman ben bu Bengi'yi niye tanımıyorum.. Hele de albümün içindeki tanıtma yazısını okurken altını çizdiğim cümle.. Amerika Houston'da bir festivale katılmışlar. "O festivalde Türkiye'den pek çok müzisyen ve gurup vardı. Durul Gence, Modern Folk Üçlüsü, Fahir Atakoğlu, Erkan Oğur, Fatih Erkoç. Orada hepsiyle tanışma ve performanslarını izleme fırsatı bulduk" diyorlar.
Ama ben gene de onları 20 yıl sonra duydum. Bir kere daha soruyorum.. Ayıp bende mi?.. Yoksa 20 yıldır arabesk denen yozluğun peşine takılmış, medyada, radyolarda, televizyonlarda mı?.
Bengi, Okan Murat Öztürk'ün önderlik ettiği bir gurup. Yola dört kişi çıkmışlar.
Üç kalmışlar. Üçün biri de değişmiş son yıllarda.. Ama 20 yıl önceki başlangıç ilkesi değişmemiş.. Eski köye yeni adet..
Yani geleneksel türkülerimizi, Modern Folk Üçlüsü gibi, yeni adetle çalıp söylemek. Geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmak.. Anadolu'nun geleneksel türkülerini, bugünün kuşaklarına dinletmek. Onların tarzı bambaşka yalnız. Batı sazları da kullanmıyorlar. Çaldıkları bağlama.. Ama yaptıkları, çok sesli bağlama.. Tek sesli, modal, makamsal Anadolu müziğini, armonik seslendirmek.. Bunu yaparken, geleneksel lezzeti, tadı korumak..
Bengi bunu başarmış işte.. 20. Yıl Albümü'nü tekrar tekrar dinledim.. Uzun süre müzik setimde kalacak gibi duruyor.
Anadolu'nun 17 unutulmaz melodisini seçmişler. Ustalarla iş birliği etmişler. Musa Eroğlu katılmış bir türküye mesela.. Bir başkasında Mehmet Erenler, Erkan Oğur ve başkaları saz çalmış, Bengi Üçlüsü, yani Okan Murat, Özay Önal, Erdem Şimşek'le..
Müthiş, müthiş bir albüm ortaya çıkmış.
Asıl alkışım bu CD'yi yapan Hasan Saltık, Kalan Müziğe.. Para kazanmak değil, katkıda bulunmak, destek olmak için çırpınanlara teşekkür.. Şükran.. Minnet..

***

Bir başka türkü CD'si İzmir'den geldi. Onun da altında Okan Murat Öztürk imzası var, iyi mi?. Bu defa sponsor Konak Belediyesi, Dr. Hakan Tartan.
Okan Murat'ın yönetmenliğinde, Tolga Çandar İzmir Türküleri ve şarkılarını seslendirmiş. Albümün adı "Güzel İzmir!." Albüm adından da güzel.
Bu defa çok geniş bir saz takımı var eşlikte.. İçlerinde yıllar yılı Modern Folk Üçlüsü'nün yanında olan büyük usta, kanuni Tahir Aydoğdu da var. Yerli sazların yanında batı çalgıları da var. Gene Atatürk'ün işaret ettiği yolda, dünyaya açılan, Anadolu müziği bu.
Şarkılar ve türküler harika.. Okan'ın düzenlemeleri daha da harika.. Her İzmirli'de olmalı.. Hele gurbettekilerde ki, dinleyip dinleyip ağlasınlar..
Ama aslında her müzikseverde olmalı..
Ah bir ataş ver.. Kordonboyu seyrine düştü.. İzmirin kavakları.. Ve de zeybekler.. Ve de türküler.. Ve de şarkılar..
Bu İzmir'in sadece kızları değil, her şeyi güzel be..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA