Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Dünyanın başındaki bela..

Amy Winehouse'un ölümü sırasında, Meksika'daki bir çete savaşında 41 kişinin ölüp yüzlerce insanın yaralandığı gazetelerimize pek yansımadı.. Bir iki televizyonda, bir iki satır geçti o kadar.
Oysa, bu iki haber, birbiriyle o kadar yakından ilgiliydi ki..
Amy Winehouse'un ölüm sebebi, ben bu satırları yazana kadar resmen açıklanmamıştı. Medyamıza yansıyan haberler ve bağlı yorumlar, dünyanın sevgilisi şarkıcının uyuşturucu kurbanı olduğu şeklindeydi. Çünkü, Amy'nin yıllardan beri narkotik kullandığı, son zamanlarda bu yüzden konser bile veremez hale geldiği, Sırbistan konserinde, sahnede dağıttığı için yuhalandığı, konseri yarıda kestiği, bu yüzden başta İstanbul, turnenin geri kalan bölümlerinin iptal edildiği biliniyordu.
Polisin açıklaması da "Evinde ölü bulundu" olunca, tahminler yapıldı.
Ölüm sebebi ne olursa olsun, bir gerçek değişmiyor.. Amy, bir narkotik kurbanı..
Dikkat edin.. "Uyuşturucu" değil, "Narkotik" diyorum.
Neden?.
Çünkü Amy'nin kullandığı bilinen kokain ve haplar, uyuşturucu değil, tam tersine, uyarıcı..
Bu farkı başından bilmek, pek çok sorunun cevabını da bulmak demek..
Amy, dünyanın en büyük müzik ödülü Grammy'ye altı dalda aday olup, beşini kazandığında, 24 yaşındaydı daha..
Bir taksi şöförü baba ile, bir eczacı annenin kızı olarak, daha bu yaşta, hem de popüler değil, sanat değeri yüksek, güzelliğine ve dişiliğine değil, yeteneklerine bağlı ödüller kazanmak, dünyaca üne kavuşmak, şöhrete ve paraya boğulmak ne demektir?..
Şimdi hem de hayatın daha başında, böylesine sınıf atlayıp, ancak masallarda rastlanan Kül Kedisi/ Prenses atağını yapan bir muhteşem genç kız, neden ve nasıl bu "Uyarıcı" denen örümcek ağına takılır, kurtulamaz, çırpındıkça daha çok dolanır ve sonunda..

***

Şimdi, burdan Meksika'daki olaya gidelim.. Unutmadan.. Narkotikler genelde ikiye ayrılıyor. Uyarıcılar ve uyuşturucular.
Uyuşturucular, genelde başta eroin afyon türevleri.. Bunların kurbanları, esasta, umutsuz ve mutsuz insanlar.. Ve de bu yüzden daha çok orta ve alt sınıftakiler.. Bunları kullananlar genelde işi tek başlarına ve gizli yaparlar. Görüntü de çirkindir çünkü.. Enjeksiyon falan..
Uyuşturucuların kaynağı doğudur. Trafik, batıya doğru akar.. Asya'dan, Avrupa ve Amerika'ya.. Ve, çıktığı yerde maliyeti beş dolar olan bir mal, New York sokaklarında, 5 bin dolara kadar ulaşır.
Uyarıcılar, başta kokain ve yapay haplar. Eroinin tersine, bunlar yalnız değil, toplu kullanılan, alemler başlatan narkotiklerdir.. Hedef, mutsuz, umutsuz değil, paralı, eğlenceye doymayan, daha hızlı, daha heyecanlı, daha sınırsız yaşamak isteyen insanlardır.. Uyuşturucu değil, uyarıcı..
Yani.. Zenginler.. Orta üst sınıf..
Uyarıcıların kaynağı Batıdır.. Güney Amerika.. Oradan kuzeye ve doğuya akar trafik.. Ama mali durum gene aynidir. Meksika veya Kolombiya'da beş dolara mal olan uyarıcı, New York, Londra, Paris, İstanbul sokaklarında, 5 bin dolara varır..
Şimdi karın korkunçluğunu düşünebiliyor musunuz?.
Güney Amerika'daki kokain kartellerinin, çetelerinin bir yandan devlet güçleri, bir yandan birbirleriyle çatışarak yüzlerce kurban vermelerine ve hemen tüm ülkelerin bu uyarıcılarla savaş için aldıkları akla hayale sığmaz önlemlere rağmen, bu üretimin ve trafiğin neden önlenemediğini?.
2000 yılının Trafik filmini hatırlayın. Kokain çeteleri ile savaş için özel görevle atanan Yargıç Michael Douglas, kendi kızının, kokain partilerinden çıkmadığını öğreniyordu.
Amerika, kokainle mücadelede korkunç yasalar çıkardı. Bir "Sıfır" yasası var mesela.. Hani bizde, 4 gramdan az, 8 gramdan fazla diye suç ayrımları var ya.. Amerika "Sıfır" dedi.. Üzerinizde bir gramla yakalanmanızla, bir kilo ile yakalanmanızın farkı yok. Bu 1 gram, otomobilde bulunursa, otonuz teknede bulunursa, yatınız, uçakta bulunursa uçağınıza el konuyor. Amaç trafiği engellemek.. Amy Winehouse gibi dünya çapında bir yıldıza, adı narkotikle anıldığı için vize verilmiyor.. Peki ne oluyor?. Amerika, hala kokainin en çok satıldığı ülke.. Çıkan yasalar, işi zorlaştırdığı için fiyatlar yükseliyor.. Ama zengin çocukları almaya devam ediyorlar..
Peki kim getiriyor gençlere bu uyarıcıları.. Kim onları bulaştırıyor?. Nasıl başarıyor?.
Onu da yarın anlatacağız.
Birileri, bunları yazmalı.. Bu ülkede Amy Winehouse yaşında, en az 15 milyon genç nüfus var.. O örümcek ağının potansiyel müşterisi..
İntiharın fevkalade salgın olduğu bilimseldir. Bu yüzden medyanın intihar haberlerini dallandırıp budaklandırıp vermesi istenmez..
Siz bu ülkede şu anda Amy gibi ölmek isteyen yok mu sanıyorsunuz?.
Sorun, dünyanın sorunu.. Ve de gençliği, milyonlarca genci tehdit ettiği için, çok ama çok ciddi..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA