Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bugün bayram, biliyor musunuz?..

Bugün bayram biliyor musunuz?.
Hem de en büyük bayram.. Ülkenin kanunla ilan edilen tek yasal, ulusal bayramı..
Cumhuriyet Bayramı, bugün!..
Okullar biliyordur.. İyi kötü törenler yapılmıştır. Bir iki derste de sözü geçmiştir. Hafta arasına gelse, birkaç kişi daha bilirdi.. "Yahu bugün niye tatil" diye sorup öğrenerek.. Hafta sonunda o da kaynadı..
Bilenlere de dahil soruyorum..
İçinizde bu varlık sebebimiz bayramın heyecanını duyan var mı?.
14 Temmuz'da Fransa'da oldunuz mu hiç?.. Fransızların 14 Temmuz'u nasıl yaşadıklarını gördünüz mü?.
Hadi diyelim, Fransızların milliyetçilikleri ünlüdür..
Peki ya, 4 Temmuz'da Amerika'da oldunuz mu?.
"Amerikan" diye bir etnik ulus yok yahu.. Yüz bilmem kaç millet.. Beyazı, siyahı, sarısı, kırmızısı her çeşit ırk.. Konuşulan tonla dil.. Dinsizler dahil, aklınıza gelen her din, her dinin her mezhebi..
O Amerika'da 4 Temmuz yaşadınız mı hiç?..
Her ama her caddenin, sokağın, pencerenin, evlerde her köşenin mavi, kırmızı beyaz renklerle donatıldığı Amerika'da..
İnsanların sabahtan kentin en büyük caddesine dökülüp, boru, trampet takımları önderliğinde yürüyüş yapan onlarca, New York, Los Angeles gibi kentlerde yüzlerce okulu, okulluyu saatlerce seyretmek için kaldırımlarda yer kaptığı Amerika'yı..
Müthiş törenler, muhteşem gösterilerle güneşi batırıp, göğü aydınlatan havai fişek gösterileri ile sabahlayan Amerika'yı nasıl izah edeceksiniz peki?..
"Amerika" diyen ulusal şarkıyı, mesela Özgürlük Heykeli'ne bakan Battery Park'ta birlikte haykıran, çekik gözlüleri, siyahileri, Kızılderili, soluk benizlileri ayni şarkıyı, bir arada söyleyenlerken, dinlediniz mi hiç?..
"Bunları birleştiren ne" diye sordunuz mu, kendi kendinize..
Dün Van depreminde nasıl kenetlendiğini gösterenlerin, bugünün Cumhuriyet Bayramı olduğunu unutmalarını neye bağlıyorsunuz?..
Kederde, yasta, hüzünde birleşiyoruz da, coşkuda niye el ele değiliz?.

Ulus olduğumuzu hatırlamak için ille de felaket yaşamamız mı gerekiyor?.

***
Van'daki Cumhuriyet Bayramlarını hayal meyal hatırlıyorum.. Hafızama yerleşenler, Bandırma'da başladı. Kilis ve Antakya'da devam etti..
Bu Anadolu kasabaları hem de nasıl donanırdı, bayraklar, zafer takları, kırmızı beyaz renklerle..
Cumhuriyet Bayramı'nda resmi geçit olurdu, gururla katılıp yürüdüğümüz. Ağbim trampet takımında diye kıskanırdım. Asıl heyecan, gecelerin fener alaylarıydı.. Annemle babam, en güzel kılıklarını giyer, Cumhuriyet balosuna giderlerdi mutlak.. İki simge onlardı.. Fener alayları ve balolar..
Kasabamıza ertesi gün, hatta iki gün sonra gelen gazetelerde Ankara'daki törenlerin resimlerine gıptayla bakardık. Onları yaşayan arkadaşlar öyle ballandırarak anlatırlardı ki..
Ankara'ya tayini çıkınca babamın, en çok ona sevinmiştim.. Nihayet Ankara'da bir Cumhuriyet Bayramı yaşayacaktım.. Yaşadım da.. Ne muhteşem coşkuydu o..
***

Sonra unutur olduk Cumhuriyet Bayramlarını.. Formaliteye döndürdük.. Tatil olmaktan öteye gitmez oldu, 29 Ekimler..
Halk sokaklara dökülmez, halk Cumhuriyet Bayramı'nı bilmez, coşkusunu yaşamaz oldu..
Sonra daha da beter olduk..
Cumhuriyet'ten, bayramdan, Atatürk'ten söz edenler faşist ilan edilir, ağızlarını açmaktan korkar hale getirildiler.. Kendilerine "Demokrat" diyen gerçek faşolar tarafından linç edilmek istendiler hatta.

***
Cumhurbaşkanlığı, Van depremi dolayısıyla Ankara Atatürk Kültür Merkezi alanında yapılan geçit resmini, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çankaya ve Anıtkabir'de yapılacak törenleri ve resepsiyonları iptal etti.
Ankara'da Cumhuriyet "Resmen" bile anılmayacak bu yıl!..
***

Cumhuriyet Bayramınız, kutlu ve mutlu olsun!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA