Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Yıllardır bildiğimiz "Dersim İsyanı" birden "Dersim Katliamı"'na dönüştü. Bu ne biçim iştir kardeşim?.. Gündem yaratmada valla bizim hükümetin üzerine yok.. Başta Van çilesi, Suriye muriye her şey unutuluverdi. Dersim, Türkiye'nin ana meselesi oluverdi.
Neyse, ben geçen haftaki mektuba devam etmek istiyorum. Sana Bördübetli Çolak Hasan'ı yazmıştım. Ciğerinde kist saptanan Çolak Hasan, 20 gün, günlük yağı +propolis+ bal yemiş, yaralar belli belirsiz çizikler haline gelmişti.
İzmir Ege Üniversitesi'nde Çolak' la ilgilenen doktorlar, bu duruma şaşırmış, "Bir ay sonra gel bi film daha çekelim" demişlerdi. Gördüklerinden emin olmak istiyorlardı.
Çolak Hasan kendisini çok iyi hissettiği için İzmir'e henüz, gitmedi. Ama telefonla konuştum, söz verdiğinden, ay sonunda gidecekmiş.. Durumu ben de merak ediyorum Abuzittincim.
Şimdi bu "Günlük ağacı" çınarın küçük yapraklısı gibidir. 50-60 yıllıklarının, geniş ve yüksek gövdeleriyle, dünyaya tepeden bakan, vakur bi duruşu vardır. Bu ağaçlar, Türkiye'nin güneyi ile birlikte bi iki ülkede daha yetişir. Kabuklarından kiliselerde tütsü yapılır. Kabuğunu kazıyınca içinden akan reçinemsi madde de kozmetikten ilaca pek çok alanda kullanılır. Eskiden Orman Müdürlüğü bu reçineleri toplardı.
Şimdi n'apıyorlar bilmiyorum.. Orman Kanunu'na göre insanların bu ağaçları kazıyıp içindeki yağı almaları suçtur. Yani sen ben, böyle bi iş yapar da orman memuruna yakalanırsak doğru savcılığa, oradan da büyük ihtimalle hapse.. Bizde orman kanunlarının ne acımasız olduğunu bilirsin.
Bazen de bu yağ, ağacın orasından burasından fışkırır. Bunları toplamak suç sayılmaz. İşte, yağın bu şekilde, tazesini bulacaksın. Çolak Hasan'ın yaptığı günlük yağını, içine propolis ve bal karıştırarak, her gün aç karnına bi tatlı kaşığı yemesi. Propolis de arının yaptığı, hem kovandaki çatlakları sıvamak hem de mikropları öldürmek için kullandığı bi madde. Bu, özellikle Doğu Asya'da çok kuvvetli antibakteriyel olarak biliniyor. Çin ve Japonya'da ise resmen ilaç. 1 mg. propolisin 20 mg penisiline eşit olduğu çeşitli kaynaklarda yazıyor. Başta akciğer, bazı kanser hastalıklarına karşı da kullanıldığı yayınlarda var.. İşte Çolak Hasan, çay kaşığının ucuyla propolisi, bi tatlı kaşığı günlük yağına katıyor, sonra balla karıştırarak aç karnına yiyor. Günlük yağı ve propolis bal satan bazı dükkânlarda da bulunur ama ne derece taze ve saftır, bence, kocaman bi soru işareti!?
Ben günlük yağını, (propolisi değil) aynı ölçülerde, Bördübetlilerin tavsiyesi üzerine, midemdeki yanma için iki hafta kullanmıştım. Üzerinden yıllar geçti, yanma manma yok. Ümidim o ki Çolak Hasan, gerçekten, kendi kendini tedavi etmiş olsun.
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Güneş
tecellister@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA