Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Savarona.. Bir tutkunun öyküsü..

Ertekin'e girdim ki, Kahraman'la (Sadıkoğlu) oturuyorlar.. Bir sandalye de ben çektim.. Güven'e "Bana bir kahve" dedim.. Kahraman "Yarım saat vaktin varsa, size kahveyi ben ikram edeyim.. Hadi gelin" dedi..
Doluştuk benim arabaya..
Savarona!.. Dünyanın en güzel yatı Kuruçeşme sahillerine yanaşmış.. Oraya götürüyor Kahraman bizi.. Yıllar yıllar önce, Cannes'da görmüştüm, Festivalin açılış günü.. Marina'daki yüzlerce tekne arasında, arkasındaki Türk Bayrağı ile nasıl gururla duruyordu.
Yıllar yıllar önce, Monte Carlo'da görmüştüm.. Galatasaray'ın Real Madrid'i yendiği gün.. Dünyanın en pahalı tekneleri arasında süzülen bir kız gibiydi, gene dalgalanan Türk bayrağıyla..
Yıllar yıllar önce St. Tropez'de görmüştüm. Dünya milyarderlerinin birbirlerine tekne gösterileri yaptıkları limanda "Benim yanımdan geçemezsiniz" edasıyla süzülüyordu. Bana hep gururla baktıran bayrağımızı rüzgarla savurarak..
Kahraman, önce gezdirdi bize bu dünya güzelliğini.. Sonra arka güverteye oturduk.
Kahraman anlatmaya başladı..
Savarona'nın öyküsünü anlatmaya başladı.. İçindeki çocukluğundan başlayan Savarona tutkusuyla paralel.. Harika şeyler anlatıyordu.
Savarona'nın doğuşu.. Atatürk'e gelişi.. Sonrası.. Deniz Harp Okulu "Okul Gemisi" oluşu.. Sonra jilet yapılmak üzere hurdaya çıkarılışı.. Tutkulu olduğu yatı kurtarmak için verdiği savaşı..
Kahraman akıllara durgunluk veren bir mücadele, "İmkansızlar"ı yenen bir zekayla tekneyi önce ölümden kurtarmış, sonra sıra, 49 yıllığına kiraladığı "Leş"i yüzer ve içinde yaşanır hale getirmeye gelmişti. Asıl savaş orada başladı..
Bismillah.. Geminin alt katlarını işgal eden ve oraya girene saldıran her biri kedi büyüklüğünde binlerce fare yok edilmeliydi.. İçeri gireni parçalayan binlerce aç fare..
Kahraman anlattıklarını bitirdiğinde, tam 3.5 saat geçmişti. Yarım saat diye gitmiş, vaktin nasıl geçtiğini anlamamıştık.. Anlattıkları romandı çünkü.. "Bunlar sende kalmamalı Kahraman" dedim..
"Vaktim mi var" dedi..
"İşte bize anlattın ya.. Bir daha anlatırsın" dedim..
Ercan Arıklı'nın hayatını harika yazan Arda Uskan'ı buldum..
"Kahraman'ı ara.. Onda dünya güzeli bir roman konusu var. Ama gerçek roman. Her satırı yaşanmış.. Üstelik tonla belge, tonla resim.. Harika bir kitap yaparsın.."
Aradan bir sene geçti.. Geçen gün Ertekin'e uğradım gene.. Güven bir kitap uzattı..
"Kahraman Bey size bıraktı" dedi.. Baktım.. Kalın ciltli, kuşe kağıda basılmış pırıl pırıl bir kitap.. Kapağında "Bir Tutkunun Öyküsü" yazıyor.. Altında Arda Uskan imzası..
Fonda, dünya denizlerinde her gördüğümde, hem de nasıl gururlandığım manzara.. Bir teknenin arkası.. Üzerinde nazlı nazlı dalgalanan ayyıldız..
Kaportada "Savarona" yazıyor.. Hemen altında "İstanbul.."
Açtım okumaya başladım..
Elimde kitap arabaya girdim. Ercan'a "Eve" dedim.. Evde devam ettim.. Bildiğim hikaye ama, bu hikaye değil, efsane.. Arda nasıl harika yazmış..
Elimden bırakamadım..
Giriş bölümünü köşeme aynen aldım.. Birbirlerine ilk adları ile hitap eden iki devlet başkanı Turgut Özal ile George Bush'un telefon konuşmasını.. "Turgut, George'u bir daha aradı" başlıklı yazı o.. Kimin arattığı, niye arattığı, ne olduğu hep kitapta..
Maliyeti gayet yüksek bu kitaba Kahraman hiç bir kar amacı gütmediği için, sadece 25 lira fiyat koymuş... Tüm gelirini de Türk Eğitim Vakfı'na bırakmış..
Yaz günleri için enfes bir okuma kitabı.. Hemen anlatmak isteyeceğiniz akıl almaz şeyler de öğrenerek bir nefeste bitirecek ve bitirdiğinize üzüleceksiniz...
Teşekkürler Arda..
Yaşa Kahraman!..

***

Geniş Kitaplık
www.gyayingrubu.com
0216 337 1559

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA