Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim, Bizim meteoroloji son yıllarda çok gelişti.
Hava tahmin raporları büyük ölçüde tutuyor.
Çok değil on yıl öncesine kadar "Bu gün hava güneşli" dediklerinde şemsiyeyi alıp çıkardık.
Şimdilerde "Kar gelecek" diyip saatini bile verebiliyorlar.
Ama bu anlattıklarım büyük şehirler için.. Özellikle de İstanbul!.
Bi kaç gün önce paldır küldür Ankara'dan yola çıkıp bizim köye gelmem gerekti. Sel evin duvarlarını yıkmış. Tabii ki meteoroloji benim evin üzerindeki hava durumunu vermeyecek ama koca Datça yarımadasında neredeyse ufak bi afet yaşanmış. Hisarönü, Bozburun, Değirmenyanı, Bayır, benim köy Bördübet'te bi çok yer sular altında kalmış, hayvan barınakları yıkılmış. Bazı evlerin ve otellerin ilk katlarını, tepeleme su basmış. Batan, karaya vuran teknelerin sayısı henüz bilinmiyor. Veya biliniyor da ben bilmiyorum. Ama en kötüsü binlerce kovan, arısıyla birlikte sellere kapılmış. Vakit gece olduğundan arılar kovanda, biliyorsun geceleri uçamazlar. 1 milyar liralık kovan hasarından bahsediliyor.
Meteorolojinin internetten o günkü hava durumu raporuna bakıyorum. Muğla'nın üzerine bi bulut resmi, iki de yeşil damla koymuş.
Bu simgeler güya bütün Gökova'yı ve çevresini de kapsıyor. Hava yağışlı demek.
Bi aşırı yağış ikazı yok.. Sayfanın sağında da "Meteorolojik Uyarılar" diye bi sütün var.
Orada da "Güncel Meteorolojik Değerlendirme Bulunmamaktadır" diye yazılmış.. Türkiye de her şey güllük gülistanlık yani!
Oysa iki gündür, yağmur, fırtına rüzgar Datça Yarımadası, Bozburun yıkılıyor
Abuzittincim.
Ulusal basında da tek haber yok. Burası sanki ulus dışı. Bulgaristan.. Aynı olay İstanbul da olsa uuffff seyreyle gümbürtüyü! Ama buraları ufak yerler, kış nüfusu bi kaç bin.. Geçiniz!
Bu noktada Allah şifalar versin Müslüm Gürses'in diliyle "İtirazım var!"
Bu Gökova ile civarının meteorolojik şartları ayrı. Ne Batı Akdeniz'e benziyor ne de Güney Ege'ye.. Herhalde ondan, hava raporları sık sık tutmuyor. Gökova ayrı incelenmeli ve bültenlerde öyle verilmeli.
Hadi kış sezonunu geçtik, orda yaşayanlar, iki ayaklı mahluklar. Bilader, turizm aylarında Dustin Hofmman'ından, İngiliz kraliyet ailesine kadar bi çok ünlü, Gökova'da Mavi Tura çıkıyor.. Ve bizim meteorolojinin denizlerdeki tahminleri hiç mi hiç tutmuyor!
Bunun dalga yüksekliği var, rüzgar yönü var, barometresi var. Denizciler için çok, çok önemli.. Bizim teknelerin Türk kaptanları dahil deniz hava raporunu, çoğunlukla nereden alıyorlar biliyor musun? Batmakta olan Yunanistan'dan. Yani adamlar bi batsalar Kos Adasındaki Posedion Hava İstasyonu da batacağından, Gökova'da dolaşanlar, hava patladığında fellik fellik sığınacak yer arayacaklar!
Vaziyete bak kardeşim, kendi denizlerimde neden Yunan Meteorolojisine mahkum olayım?
Koca Türkiye için ayıp değil mi? İsteseler bi, iki günde bunu çözemezler mi? Ve çok üzülüyorum.
Eminim bi çok Türk de bundan şikayetçi.
Ben üzüntümü, fırsatını yakaladığımda ilgililere anlatıyorum. Hak verirmiş gibi dinliyorlar.
Ben yanlarından ayrılınca da "Hıyarın üzüldüğü şeye bak" deyip gülüşüyorlar olmalılar ki, bu ayıp yıllardır sürüyor.
Elimden ne gelir ki Abuzittincim.. Bari, münasip yerlerinden öpüp mektubumu bitireyim kardeşim.
Güneş.
tecelligunes@yahoo.com.tr


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA