Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yavru balıkları avlamak!..

Cumhuriyet Bilim Dergisi çok ilginç bir konuyu, satır aralarında adeta kaybetmiş. Oysa, Türkiye özeli için ortalığı karıştıracak bir kapak konusuydu, bence ziyan ettikleri..
Dünyanın en saygın bilim dergilerinden Discovery, mart 2013 sayısında, müthiş bir iddia ortaya atıyor..
"Hayır.. Yavru balıkları da avlayabilirsiniz. Hatta avlamalısınız!.."
Atmasyon falan değil.. Bilimsel bir araştırmanın ürünü bu sonuç..
Şimdi bu haber, Türkiye'de elinde cetvel, balıkçı balıkçı dolaşanların, bu ölçüler yüzünden mesela lüferin küçükleri Defne Yaprağı En küçükleri, bizde pek popüler değil), Çinekop ve Sarıkanat satamayan balıkçılar, bunları servis edemeyen meyhanelerin içine bomba gibi düşmez mi?.
Ve de, küçük balıkları avlamamak için, ağlarının deliklerini büyüten balıkçılarımızı..
Şimdi bilim diyor ki..
"Balıklar, denize milyonlarca yumurta bırakır. Bunlardan çıkan yavruların başında onlarla ilgilenen ebeveynleri yoktur. Her yavru balık yem bulmak ve diğer balıklara yem olmamak için başının çaresine bakmak zorundadır. Ama bunu çok azı başarır. Başka balıklara yem olan ve açlıktan ölen yavruların yanında, insanoğlunun avladıkları, matematiksel olarak dikkate bile değmeyecek çok küçük bir orandır. Bunların avlanmaması, balık nüfusunu arttırmaz."
Bu kadar değil..
İşin bir de evrimsel yönü varmış..
"Uzun vadede, yalnız büyük ve yaşlı balıklar avlandığı zaman, balığın genetiğine müdahale edilir. Balıkçıların sadece büyük balık avlamaları, balıkların içinde küçük kalma ve olgunlaşmama yönünde bir evrimsel baskı oluşturur. Küçük balıklar daha az yumurta bırakacağından, balık nüfusu daha da azalır.."
Discovery'de bilimsel yazı şöyle bitiyor..
"Seçici ve sadece büyük avlanma, tek tek her balık türü için zararlıdır. Deniz ekosistemi içinse daha da büyük zarardır. Denizden sadece büyük balıkları çekip almak, geride doğal olmayan, yapay bir ekosistem bırakır.."
Hadi, şimdi tartışmayın bakalım!..
"Ülkemiz bilim adamları ne diyorlar, bu görüşe acaba" fevkalade merakla okunacak bir yazı dizisi olmaz mı?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA