Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Cihan Pehlivanı'nın esrarlı ölümü..

Ergun Hiçyılmaz'la bugünden, düne..

Sevgili dostum Ergun Hiçyılmaz, iflah olmaz bir tarih meraklısı.. Ondaki belgeler çok az kişide vardır.. Geçen bana uğradığında dedim ki, "Yahu bak, cumartesi harika anılar yazan Tevfik dostumuz yeni bir gazete kuruluşunda görev almak için ayrıldı. Yeri boş.. Şu güncel olaylara paralel, geçmiş hikâyeleri anlatsana hafta sonları, keyifle okuyalım..
Üç gün sonra ilk yazısını aldı geldi..
Buyrun.. h.u.)

***
Trablus ipeklisinden rengârenk sarığı, XIV. Lui kumaşından kısa ipekli şeritlerle işlenmiş sakosu, lacivert poturu, rugan ayakkabıları ve Şam ipeklisinden gömleği ile baş döndüren bir görüntü.
Fotoğrafı çekilseydi böyle çıkacaktı.1.80 boyundaki 103 kiloluk bu güreş devi bakıra çalan ve çoğunlukla müstehzi batan bir yüze sahipti. Siyah bıyıkları II. Abdülhamid'in taktığı 2. dereceden Nişan-ı Osmani kadar parlaktı.
Güreşmesi de aynı parlaklığı taşır.
Hergeleci İbrahim'in çırağı olmuştur.
Tarif etmeye çalıştığım kişi,
yadellerde her türlü tezgâha sportmence karşı koyup Cihan Şampiyonluğunu bileğinin hakkı ile kazanan ve cihan kemerini takan Kara Ahmet'tir. (1871-1902)
Güreşin Olimpiyat dışı bırakılması gayretleri bana dünya sporunun güreş dalında bize neler borçlu olduğunu hatırlattı. Aslında Oyunlar sadece minderde değil.. Minder dışına taşan neler var, neler?
Paris Folies Berger'deki tanıtım merasiminde gözler Kara Ahmet'in üstündedir.
Bilumum "dilber tatlısı" da onunla tanışmak için yarışmaktadır.
Tanışma şansına erişenlerden biri de madam Janet'tir. Hafif baş eğişi ve memnuniyet ifade eden bakışı ile mukabelede bulunur, pehlivan. Yani bakış iadeli taahhütlü ve adrese teslim olup, sonuç malumdur. Önce göz göze, sonra diz dize.
Janet hanım, balık ağını andıran siyah file çorapları ve aynı rengi tamamlayan çaleçonu ile (Fransız kadın külotu) ritmine biraz da bale sanatı ekleyen Folies Bergere'in bu yıldızı, giderek pehlivanı da büyüleyecektir.
Janet, bu ahval içinde, çevresi 1 metre 24 santim olan Kara Ahmet'in göğsünde gelecek hülyalarına dalıp gitmektedir.
Julietta ve diğerleri Kara Ahmet'ten "Kırmızı kart " görmüştür.
Şampiyonluk girdabında başka isimlerle de karşılaşırız.
Pehlivan rakiplerini, Janet de rakibelerini devirmektedir. Kara Ahmet birer birer tüm rakiplerini ve sonunda 2 metre boyundaki, 130 kiloluk Paul Pons'u da 7 dakikada devirmiştir. Artık o, aman tanımayan dünya şampiyonudur. (1899) Paris'teki Osmanlı sefaretinde ve konsolosun huzurunda dini nikah da kıyılmıştır. Kara Ahmet ile ve dest-i izdivaç eyleyen Madam Janet, din değiştirip Ayşe Zarife olmuştur.
Ne var ki, Kara Ahmet'in 33 yaşında hâlâ şüpheler taşıyan İstanbul'daki ölümü ile Ayşe Zarife Hanım, dul kalır.
O sırada devreye İstanbul'daki "Oruzdiibak" mağazalarının her şeyi Süleyman Beyin girmesi bir hayli ilginç.
Ayşe Zarife için gâvurluğundan, dansözlüğüne kadar söylenmedik laf kalmaz...
Ayşe Hanım valizini toplar ve Paris'e döner. Tekrar din ve ad değiştirip, gene Madam Janet olur. Ve gene bir güreşçiyle, Kara Ahmet'in rakibi Petersen'le evlenir. tarihtegezinti@yahoo.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA