Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Aspendos orda.. Kültür Bakanı nerde?..

Devlet Opera ve Balesi'ni yok edecek projeler hazırlanıyormuş. Fısıltı gazetesi neler yazıyor aylardan beri.. Kültür Bakanından "Tık" yok.. Bay Bakan ortalarda da yok..
20. Aspendos Festivali, bu ülke Kültür ve Sanat tarihinde çok önemli bir kilometre taşı.. Dün yazdım.. Muhteşem bir Kuğu Gölü sergiledi, İstanbul Devlet Balesi, dünya çapında..
Ben İstanbul'dan 10 saat için gittim, Antalya'ya..
İsterdim ki, Kültür Bakanı da orda olsun.. Yoktu.. Antalya Valisi, Antalya Belediye Başkanı da yoktu.. Devlet adına, yerel yönetimler adına, sağ olsun bir Serik Kaymakamı gelmişti, eşiyle.. Hepsi o..
Niye peki, Sayın Bakan?.
Niye yoksunuz?. Niye müsteşarınız yok, ya da başka temsilciniz?. Niye bir çelenk yok, sahnenin kenarında, "Kültür Bakanı" diye..
Hayatınızda hiç opera, bale seyrettiniz mi?. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı mesela hiç dinlediniz mi?.
Kazak Kültür Bakanı vardı geçen hafta, İstanbul'da Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosu'nu hem de Amerikalı bir koro seslendirirken, siz yoktunuz..
Bir bakan, bir Kültür Bakanı, ülkesinin sanatına bu kadar uzak durur mu, ısrarla ve inatla?.
Aspendos'ta olay çıkardığım geceyi hatırladım, yıllar önce..
Davetliydim.. Gittim. Aspendos tıklım tıklım dolu.. Davetlilere ayrılan bölüm bom boş.. Oraya yürüdüm, yolumu kestiler..
"Giremezsiniz.."
"Niye, her yer boş.."
"Efendi Sayın Cumhurbaşkanı gelecek ona ayrıldı.
"Sayın Cumhurbaşkanı 40 kişiyle mi gelecek.. Orada dört sıra boş.."
Hık mık..
"Ben oturuyorum" dedim. "Sayın Cumhurbaşkanı kaldırsın.."
"Sayın Cumhurbaşkanı" Süleyman Demirel, o zaman!.."
40 değil ama, 20 kişiyle geldi, başından sonuna izledi Opera'yı?. Neydi hatırlamıyorum..
Nerden, nereye geldik?..
Aspendos cuma gecesi Carmen ile sona erdi.. Mersin Devlet Operası oynadı.. Mersin.. Düşünebiliyor musunuz?. Samsun'da Operamız var. Antalya'da harikası var.. Nasıl yayılmış.. Neler çıkıyor, neler yetişiyor.. Milano Scala dahil en ünlü operalarda Türk solistler var.. O düzeye gelmişiz.. Şimdi diyorlar ki, "Kültür Bakanı, operanın kökünü kazımaya çalışıyor.."
Operaların, balelerin, senfonilerin kapanması, konservatuarların kapanması demek.. Devlet Operası, Balesi, Senfonisi olmazsa, kim çocuğunu konservatuara yollar ki artık?.
Kültür Bakanı böyle bir projenin olmadığını açıklamalı.. Açıklamalı ki, 25 haziranda başlayacak Uluslararası İstanbul Opera Festivali'ni ağız tadıyla yaşayalım..
Dünyaca ünlü yönetmenimiz Yekta Kara'nın Ankara Operası ile sahnelediği Rigoletto ile başlayacak Festival..
Bu yıl Verdi'nin 200. Doğum Yılı.. Onu anmak için de bir Gala Konseri düzenlendi ki, bu yılki festivalin en parlak sürprizi oldu. 1 Temmuz gecesi.. Dünyaca ünlü konuk solistler katılacak.
Dilerim Sayın Bakanı da, bu galada görürüz!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA