Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Opera her yerde..

Anekdot ünlüdür.. Venedik'in dünyaca ünlü Operası La Fenice, aylardan beri, Verdi'nin yeni operası Rigoletto'nun dünya prömiyeri için prova yapıyor.. Konsere sayılı günler kalmış, Verdi, Operanın baş kahramanı Dük'ün şarkısının notalarını bir türlü yollamıyor. Müdür telaş içinde ustayı sıkıştırıyor.. Verdi "Bekle, yetişir merak etme.. Kolay bir şarkı, bir prova yeter" diyor.. "Hazırsa ver" diye yalvarıyor müdür. Verdi inat ediyor ve notaları gala gecesine bir kaç saat kala, öğleden sonra yolluyor.
..Ve ertesi sabah Verdi'nin notları son ana dek saklamakta ne kadar haklı olduğu ortaya çıkıyor.. Grand Kanal'daki bütün gondollarda İtalyan delikanlıları bir duymakla ezberledikleri ve bayıldıkları şarkıyı ıslıkla çalıyorlar çünkü..
"La donna e mobile / Kadın dönektir, rüzgarda tüy gibi/ Düşünceleri hep değişir."
İşte bu Rigoletto ile açılıyor, Unesco Verdi Yılında, Dördüncü İstanbul Opera Festivali bu gece, Haliç Kültür Merkezinde.. Festivalin bu yılki logosu "Opera Her Yerde.."
Gerçekten de her yerde..
Vivaldi'nin Yıldırım Beyazıt Operası, 27 Haziran'da Kadıköy Süreyya'da..
A. Hoca'nın Lale Çılgınlığı 28 haziranda Bahçeşehir Kültür Merkezinde. Bu opera, Türkiye-Holanda ilişkilerinin 400. Yılı için bestelendi.
Viva Verdi başlıklı Gala Konseri, dünyaca ünlü konuk solistleriyle festivalin doruk noktası, muhteşem Aya İrini'de, 1 temmuzda..
3 ve 4 temmuzda, hem de orijinal mekanında, yani Topkapı Sarayı kapısı önünde, Saraydan Kız Kaçırma..
7-8 temmuzda gene Topkapı Sarayı'nda Okan Demiriş'in 4. Murat'ı..
Bu geceki Rigoletto'yu dünyaca ünlü opera yönetmenimiz Yekta Kara sahneliyor. Kara, klasik operayı günümüze getiren bir yorum yapmış.
Yazının girişindeki ünlü şarkıyı, kışı Avrupa operalarında konuk olarak geçiren genç tenorumuz Murat Karahan söyleyecek. Gilda rolünde bir konuk soprano Ekaterina Siurina var. Rigoletto'da bir müthiş Eralp Kıyıcı..
Kaçırılmaz bir temsil..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA