Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir unutulmaz Fazıl konseri daha..

Enka'nın kültür ve sanata hizmetlerine bir kez daha teşekkür etmem gerek, lafa girmeden önce.. Şarık Ağabeye (Tara) teşekkür etmem gerek.. Hepsi onun planı başından beri..
Yaz gecelerini taçlandıran Enka Açık Hava Sanat Geceleri, harika bir Fazıl Say konseriyle açıldı.
Fazıl, tam da bir "Yaz Gecesi" repertuarı yapmış.. Kolay dinlenen, keyif veren bir müzik.. Büyük bir bölümü Anadolu.. Bu toprağın melodileri..
Nazım gibi, Kumru gibi, nerdeyse ezberlediğim, ama bin kez dinlesem doyamadığımın baladlarını çaldı, Kısa bir Janacek'le ısındıktan sonra ve Borusan Kuartet için özel bestelediği 4 Şehir Sonatı'na geçti..
Bu defa Piyano ve Çello için düzenlemeyi seslendirdiler, Çağ Erçağ'la..
Sivas, Hopa, Ankara ve Bodrum..
Borusan, Süreyya'da yapmıştı, Dünya Prömiyerini.. Bütün salon bayılmıştık. Enka Açık Havanın tribünlerini dolduranlar da bayıldılar. Benim Fazıl'a bir tavsiyem var. Bodrum'la, Hopa'nın yerini değiştirsin.. Hopa, müthiş bir coşku veriyor ve biterken insanı ayağa fırlatıyor. İster istemez de alkış kopuyor. Hopa tam bir final parçası..
Çağ Erçağ muhteşemdi, 4 Şehir'de.. Hopa'da çelloyu kemençe gibi kullanması inanılır gibi değildi.. Adam Karadenizli.. Ruhuna işlemiş..
Benim için asıl sürpriz son bölüm oldu..
Fazıl 1994'te, 24 yaşındayken bestelediği ilk şarkılarını çaldı, açıklamalarıyla.. İlk defa dinliyorum.
Ünlü şairlerden seçmiş, besteler yapmış.. Sonra bazılarını, oratoryolarında kullanmış, Nazım gibi, Metin Altıok gibi..
Şarkıları Serenad Bağcan seslendirdi.. Bizim Bağcan ailesinden.. Selda halası.. Babası Savaş, en yakın dostlarımdandı. Ankara yıllarımda, Bağcan Kardeşlerin "Beethoven Kulüp"leri, uğrak yerimizdi.
Serenad müthiş bir soprano.. Daha müthişi şarkıları ruhuyla okuyor.. Seyirciyi büyüleyen bir tarzı ve yorumu var. Fazıl müjdeyi verdi. Kayıt çalışmalarına başlamışlar.. Bu şarkılar, albüm olacakmış..
Nazım Hikmet'in Memleketim ve Davet'i, Cemal Süreya'nın 4 Mevsim'i, Pir Sultan Abdal'ın Sarı Çiğdem'i, Orhan Veli'nin İstanbul'u Dinliyorum'u harikuladeydi.
Fazıl bir de Hayyam bestelemiş.. "Bundan da 10 yıl yeriz artık" dedi, sunarken.. "Ama bugün değil, 94'te besteledim" diye ekledi. Sabah'a da bir sitem gönderdi.
"Benim dava ile ilgili haberi yanlış yazdılar. Açıklama gönderdik, onu da yayınlamadılar" diye..
Konser sonunda, Fazıl, Çağ ve Serenad birlikte selamladılar seyirciyi.. Dakikalarca, defalarca.. Herkes ayaktaydı..
Anadolu'nun sesini, nağmelerini, Türkiye'nin adını dünyaya yayan Fazıl için de ayaktaydı, sadece dinlediği harikulade konser için değil..
Teşekkürler, Fazıl!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA