Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Darwin yasağı!..

TÜBİTAK, Darwin semineri yapmak için yardım isteyen bir kuruluşa "Red" yanıtı vermiş.. Bazı dostlar kıyameti koparıyorlar.. Peki bu ülkede Darwin'i ilk yasaklayanlar kim, biliyorlar mı?.
TRT tek kanal olduğu günlerde "İnsanın Yücelişi" diye harika bir belgesel satın almıştı, BBC'den.. 13 bölüm.. İlk insanlardan, Homosapiens'den başlayıp, bugüne geliyor.. TRT 12 bölüm yayınladı. Bir bölümü atladı.. Darwin'i, Evrim Teorisi'ni anlatan bölümü..
Gene o sıralarda, TRT salı akşamları yayınladığı sinema kuşağına "Rüzgarın Mirası/ İnherit the Wind" adlı harika filmi koymuştu. Gene Kelly, Spencer Tracy, Frederich Marc gibi harika oyuncularla, hemen her dalda Oscar başta yarışan film, bir lisede Darwin Teorisi'ni okutan bir öğretmenin başına gelenleri anlatıyordu. Tutucu bir veli, öğretmeni suçlamıştı. "Maymun Davası" adıyla ünlenen mahkeme Amerika'da birden gündemin tepesine oturdu. Ülkenin en ünlü avukatları, gönüllü olarak, öğretmeni ve tutucu veliyi savunmak için o küçük kasabaya geldiler.
Tutucu avukat William Jennings Bryan (Filmdeki adı Matthew Harrison Brady), dört kez Amerika Başkan Adayı oldu sonra.. Daha sonra da Başkan Wilson döneminde Dışişleri Bakanlığı yaptı. Öylesi..Yer yerinden oynadı, tabii.. Film işte bu gerçek olaylara dayanıyordu.
O salı gecesi ekran başında İnherit the Wind'i bekleyenler bir sürprizle karşılaştılar. Yönetim son anda Maymun Davası'nı yayından kaldırmıştı.
Yani ayni yönetim Darwin'i iki kez yasaklamıştı.
Hangi yönetim?.
Başbakan Bülent Ecevit'ti. TRT Genel Müdürü, yasakları şahsen koyan da, yakın dostum, nur içinde yatsın, İsmail Cem!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA