Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Benim Anadolum.. Benim Ankaram!..

Sevgili Ankaram'da ikinci günüm Türkocağı'nın tarihi salonundaydı. Gene tıklım tıklım salonda Seslerle Anadolu adlı müzikli oyun 92'nci kez sahneleniyordu. Doksan ikinci kez.. 22 Kasım 2009'dan beri oynuyor.. Beşinci yılına girdi yani..
Türküleri ve danslarıyla Anadolu Kültür Tarihini anlatan müthiş eğlenceli bir gösteri.. 5 yıl daha gider..
Araştırmayı yapan ve metni yazan, tenor Şadi Erdoğan, Meddah rolünde anlatıcı olarak geliyor sahneye.. Sonra solistler ve dansçılar, anlatılanları canlandırıyorlar.
Haldun Dormen ve Serdar Yalçın'ın ortak eseri Folklorama havasında.. Türküler baştan sona o kadar güzel seçilmiş ki, Anadolu'yu adım adım dolaşıyorsunuz, Kars'tan başlayıp, İzmir'e kadar.. Ailecek gittik gene.. Serpil yanımda.. Durmadan burnunu çekiyor. Nezle sandım.. Eğilip baktım, ağlıyor, öylesine duygu dolu.. Finalde salonun da katılımı ile müthiş koro halinde "Yaşa Mustafa Kemal Paşa"yı söylerken, artık ben de gözyaşlarımı tutamadım. Perde bitmez tükenmez alkışlar sonunda nihayet kapanırken, Opera Müdürü, dostum Aykut Çınar kenardan yanımıza geldi..
"Hem de pazar günü bizi ağlatmaya ne hakkın var" diye sitem ettim. Serpil "Durmadan ağladım" derken önümüzden geçen orta yaşlı bir adam eğildi. "Önemli değil, hanımefendi.. Biz de ağladık, zaten" dedi..
Bu Anadolu bitmez tükenmez bir hazine.. Ama biz arabeske daldık dalalı, her şeyi unuttuk. TRT'nin dışında herhangi bir kanalda en son ne zaman bir türkü dinlediniz?.
Ya da şöyle sorayım.. Bunca haber kanalımız var. İşleri güçleri haber, belgesel, kültür sanat programları yayınlamak.. Birinde 5 yıldan beri devam eden bu Anadolu Mucizesi hakkında tek satır haber, iki saniye görüntü izlediniz mi?.
Açılış Serpil'i vurdu, Kars yöresinden Azeri türkü, Aman Avcı.. Ardından benim sevgili türküm gelmez mi, Allı Turnam.. Hangi türküyü yazmasam hatrı kalır..
Beyaz giyme söz olur.. Köroğlu güzellemesi.. Geçti dost kervanı.. Yüksek yüksek tepelere.. Çökertme.. Katibim.. Urfa'nın etrafı.. Leblebi.. Adanalı.. Ben giderim Batum'a.. Daha neler neler..
Ve danslar nasıl güzel, nasıl stilize..
Katibim sahnesi olağanüstüydü. Sema sahnesi enfes..Hacivat ve Karagöz'ün canlıları sahnedeyken, arkadaki perdeye vuran gölgeleri ile yaratılan simgesellik, büyüleyici.. Çökertmeyi nasıl oynadılar, görmeliydiniz.. Finaldeki horon anlatılmaz..
Şimdi yapımdaki alkışlarım, başta Şadi Erdoğan tabii.. Sonra türküleri düzenleyen ve müziği hazırlayan Ali Aykaç.. Koreograf Özden Aktürk'e, yıldızlı on. Kostüm Sevtaç Demirer, Işık Fuat Gök tabii.. Dramatizasyon Serdar Ongurlar..
..Ve gecenin solistleri, tenorlar, Metin Turan ve Emre Özorhon.. Sopranolar Gül Seçkin ve Sema Özer.. Mezzolar Şebnem Algın ve Oylun Erdayı.. Baslar Mithat Karakelle, Özgür Savaş Gençtürk..
Türküler ancak bu kadar güzel okunurdu. Bir de her türkünün hikâyesi canlandırılıyor ya.. Oyunculukları da müthiş..
Emeği geçen herkesin adını yazacağım. M. Ali Ağabey okurken gene söylenir, "Telefon rehberi gibi olmuş, yazın" diye.. Desin ne yapalım.. Böylesi harikalar yaratan sanatçıların adı kaç kez geçiyor ki, medyada ömürleri boyunca..
Dansçılar Seda Özyalçın, Beste Üstün, Serap Armağan, Nisan Yazgülü, Defne Mutlucan, Ezgi Sarıoğlu, Gökçe Çakıroğlu, Nazlıcan Fırat, Asena Çelik, Cemre Polat, Petek Çetintemel, Sema Tuncel, Oğulhan Öztürk, Hakan Özenalp, İlhan Durgut, Volkan Altunel, Berkay Saraçoğlu, Murat Romaner..
..Ve sazlar.. Seda Ölmeztürk, Nurdemet Altun (Keman), Melda Sak, Serkan Feyman (Viyola), Duygu İnandık, Çiçek Cihan Tek(Piyano), Aytuğ Oral
Behice Akden, Zeynep Ünver (Flüt), Mustafa Alpaslan (Klarnet), Bora Akyol, Ertuğ Torun (Bas), Soner Özer, Berk Şençolaklar, Yalçın Baygın (Ritim), Cemalettin Kalender (Bağlama).
Seslerle Anadolu, Anadolu'da da turneler yapıyor.. İnternetten izleyin ve kaçırmayın..
Not.. "Hatırlamıyorum" dedim, dostlar hatırlattı. Mario Frangulis'i, gene Feryal Türkoğlu ile, Aspendos Opera Bale Festivali 2007 açılış konserinde izlemişim. Opera ve Bale Genel Müdürü Meriç Sümen'di o zaman..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA