Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Sanatçının ölümü..

K ontrbasçı, pazartesi sabahı o cuma akşamki konseri yönetecek konuk şefin odasına girdi..
"Provalara katılmaya geldim" dedi. "Bu hafta çalmak istiyorum.."
" Ama siz raporlusunuz" dedi şef.. "Önemli değil" dedi sanatçı.. 32 yıldır çalıyordu o senfonide.. O cumanın programında Dvorak'ın 9. Senfonisi vardı. Yeni Dünya Senfonisi.. Bu çok güzel, ama çok da zor senfoninin ikinci bölümün-de önemli kontrbas girişleri vardı ve her kontrbasçı Dvorak 9'u çalmak isterdi..
52 yaşındaydı. 20 yaşında başlamıştı, senfoni ile çalmaya..
Cuma gecesi o konsere gidenler arasında ben de vardım.. Ahmed Adnan Saygun Salonu'nda İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve konuk şef Emin Güven Yaşlıçam yerlerini aldılar. Beş kontrbasçı da.. Pardon, dört.. Beşinci kontrbas, orada sandalyeye dayalı duruyordu ama, kontr-basçı yoktu.. Kontrbasın önündeki nota sehpasında da, nota yoktu. Notaların yerinde, çiçeklerle çerçevelenmiş bir fotoğraf görünüyordu..
52 yaşındaki kontrbas sanatçısı Eren Bilgen, saatler önce, ani bir aort patlaması ile hastaneye yetiştirilmiş ama kurtarılamamıştı.
Dvorak 9'u seslendirmek için gelemediği sahneye, ertesi sabah, tabut içinde konacaktı..
Başta yıllar öncesinin Antalya'sından tanıdığım, o da kontrbasçı Numan Pekdemir, tüm orkestra hem de nasıl duygular içinde çaldılar, yakınday-dı yerim, şahit oldum. Dvorak'ın ikinci bölümünde Numan'ın nasıl ağladığını gördüm..
Hissettim ki, o gece o senfoniyi bize değil, Eren'e çaldılar, 30 yıllık arkadaşları.. Eren için yapılacak en iyi veda töreniydi aslında.. Tıklım tıklım dolu salonda, Eren'in çalamadığı senfoniyi Eren için çalmak..
Dvorak'ın son notaları duyulurken, ışıklar karardı, birden.. Sonra bir spot ışığı düştü, boş kontrbasın ve çiçeklerle çevrelenmiş bize gülerek bakan Eren portresinin üzerine.. Ben de ağladım o zaman..

***

İzmir'e Sevgili Bülent Evcil'in davetiyle gitmeyi aylar önce programa almıştım. Bülent "İzmir Senfoni'ye konuk olacağım ve Carmen çalacağım" demişti. Bizet'nin o müziğini ne kadar sevdiğimi bilir. Böyle bir davete nasıl "Hayır" denir .. Ankara'dan, İzmir'e o yüzden geçtim..
Bülent, kendisi gibi flütçü Françis Borne'un düzenlediği bir Carmen fantezisi çaldı ki, olağanüstü.. Düzenleme hele Toreador'la bitince ve Bülent'in harika üflemesiyle salon ayağa kalkınca "Keşke bunu kapanış parçası yapsaydın Bülent" dedim.. "Bunun üzerine ne çalabilirsin ki.."
Sarasate'nin çiganını çaldı Bülent.. Zigeunerweisen!. Çılgın finalle "İşte bunu çalarım Hıncal Ağabey" dedi, sanki bana..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA