Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İsa'nın gerildiği çarmıh Ayasofya'da kayboldu!..

Üstad Radi Dikici, gene çok ilginç bir olayın öyküsünü naklediyor size..
Merakla okuyacaksınız..

***
"İmparator Büyük Konstantin'in 75 yaşındaki annesi İmparatoriçe Helena, onun için biraz zahmetli olan yolculuktan sonra 325 yılının Haziran ayının sonunda Kudüs'e vardı. Kendisini vali ve Patrik Macarius karşıladı.
Helena, yol yorgunluğunu atmak için bir hafta kadar dinlendi.
Bir gece rüyasında İsa Peygamberi ve Kutsal Haçı görünce valiyi çağırdı. "Lütfen yarın sabah erkenden beni Efendimiz İsa'nın çarmıha gerildiği yere götürmenizi istiyorum," dedi. "Majesteleri, Efendimizin çarmıha gerildiği tepenin olduğu yere daha sonra Roma İmparatorları Venüs Tapınağı inşa ettirmişlerdir.
Ancak tapınak şu anda bakımsızlıktan harabe halindedir," dedi, Patrik Macarius. "Ne halde olursa olsun görmek istiyorum."
Ertesi sabah yola çıkan Helena Venüs Tapınağı'na gelince valinin yanındaki bir heyetle kendisini beklediğini gördü. Hep birlikte yıkıntı halindeki tapınağın içine girdiler.
Helena tapınağın dua salonu olduğunu tahmin ettiği alanın tam ortasına gelince birden durdu, gözlerini kapattı ve sanki ayağının altından gelen bir duygu seli bütün benliğini kaplamıştı. Birkaç dakika öylece kaldı.
Kendine gelince valiye döndü. "Yarın sabahtan başlayarak çok büyük bir titizlikle bu tapınağın kalıntılarının temizlenmesini istiyorum. Sadece bu salonun tabanına dokunulmayacaktır. O noktaya gelince beni haberdar edeceksiniz ve ben buraya tekrar gelip ne yapılması gerektiğini söyleyeceğim."
Yaklaşık iki aylık bir çalışma sonunda Venüs Tapınağı'nın bütün kalıntıları ortadan kaldırıldı. Ortada sadece salonun tabanı vardı. Valinin haberi üzerine ertesi sabah erkenden Helena oradaydı. Valiye döndü, "Buradaki çalışmaları yöneten kimdir?" diye sordu.
Oldukça yaşlı görülen biri ortaya çıktı. "Bana isminizi ve eğitiminizi.
Onları öğrendikten sonra size söyleyeceklerimi harfiyen uygulayacaksınız." "Majeste benim adım Hermogones. İskenderiye'de mimarlık, mühendislik ve matematik okudum. Özellikle eski binaların restorasyonu konusunda tecrübe sahibiyim." "Hermogones, bu sefer senden istediğim restorasyon değil, ondan daha önemli. Bu salonun kazısını yapacaksınız ama aynı restorasyon yapar gibi titizleneceksiniz.
Santim santim ilerleyeceksiniz.
Bu salonun altında önemli bir şeyle karşılaşacağımızı biliyorum, hissediyorum. O bulacağımız şeyin en küçük bir tahribata uğramaması lazım. Her gün gelip çalışmaları takip edeceğim." "Anladığım kadarıyla Majeste bu salonun altında bulunacağını tahmin ettiğiniz şey çok değerli." "Evet ama aradığımız hazine değil. Daha önemli bir şey.
Efendimiz İsa burada çarmıha gerildi.
O çarmıhın bu salonun altında olduğunu tahmin ediyorum. " Yirmi gün sonra Hermogones Helena'nın huzurundaydı.
Kraliçe "Bir şey mi buldunuz?" diye sordu. "Majeste gelip kendiniz görmelisiniz.
Salonun altında çok büyük bir odaya ulaştık.
Etrafını temizledik ve kapısının bulunduğu yeri kazarak girişi sağlayacak biçimde açtık. Ama kapıyı siz gelmeden açmak istemedik." "Hemen geliyorum. Umut ederim ki odaya girdiğimizde hayırlı bir sonuca ulaşırız."
Helena, doğruca kazı yerine gitti.
Zamanın tahribatına uğradığı için kapıyı açmaları oldukça uzun sürdü. Önden, elinde meşale ile herhangi bir tehlike olmasın diye Hermogones içeri girdi.
Sonra Helena'ya içeri girmesi için işaret etti. Oldukça büyük olan odada İsa'nın çarmıha gerildiği Kutsal Haç-Crux Vera yerde durmaktaydı.
Toz içinde olmasına rağmen sapasağlamdı.
Üzerinde sadece iki çivi vardı. Diğer iki çivi ise yere atılmıştı.
Ayrıca yerde etrafa saçılmış bazı çanak çömlek parçaları görülüyordu.
Sağlam görülen bir kase ise yana devrilmiş halde yerde durmaktaydı.
Helena, etrafın toz toprak içinde olmasına aldırmadı, yere çöktü ve eliyle kutsal haçı okşamaya başladı. Daha sonra yerdeki iki çiviyi ve kaseyi yanında getirdiği bir örtüye sardı ve aldı. Sonra Hermegones'e döndü. "Üstad, tarihi bir anı hep beraber yaşadık. İsa Efendimizin kutsal haçını bulduk. Ancak bu kapıdan çıkması mümkün değil. Odanın ön tarafını yıkıp Kutsal Haçı çıkaralım.
Siz restorasyon ustası olduğunuza göre, onun temizlenmesini de bizzat yapmanızı istiyorum."
Dünya tarihinin en büyük arkeolojik keşfinin yapılmasına ön ayak olan İmparatoriçe Helena, konağa farklı duygular içinde, sanki hafiflemiş gibi döndü." (Radi Dikici -Büyük Konstantin 287-290) İmparatoriçe Helena, Kutsal Haçın saklanması için Kudüs'te bir Kilise yapılmasını emretti. İki yılda tamamlanan "Holy Sepulchre / Kutsal Kabir/ Yeniden Diriliş" isimli kiliseye, Kudüs'e tekrar gelen Helena Kutsal Haçı yerleştirdi.
Tarih içinde yıpranan Kutsal Haç'ın parçaları, iki kez Ayasofya'ya getirildi. 1204 yılındaki Latin istilası sırasında Ayasofya yağmalanınca, Haç'ın mevcut son parçaları da kayboldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA