Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir Zamanlar Ege!..

"Ocak ayının iki yüzü" ne mana ifade eder size, oturun 40 yıl düşünün..
Yahu adamlar, filmin adını 40 yıl düşünüyorlar. Çünkü seyirci sayısını etkileyen unsurların başında geliyor..
Bizde zaman zaman, aslından iyi isimler bulunuyor. Zaman zaman da böyle, sözlüğe bakıp tercüme edince aptalca isimler doğuyor. "Two Faces of January" ilkokul sözlüğünde "Ocak Ayının İki Yüzü" demek.
Oysa..
Janus, Roma Mitolojisi'nin en büyük tanrılarından. (Yunan Mitolojisinde karşılığı yok..) Büyük Tanrı Jüpiter'in sağ kolu.. Niye?. Janus'un iki yüzü var. Biri geçmişe, öteki geleceğe bakıyor da ondan..
Bu yüzden, Romalılar, eski yıl ile yeni yılı, yani geçmiş ile geleceği bağlayan aylarına "Janus" adı takmışlar. Takmışlar da, heykellerde, resimlerde hep iki yüzlü tasvir edilen Janus, giderek "İki Yüzlülük" sembolü haline gelmiş..
Avrupalılar, Janus'u kendi dillerine çevirmişler. Fransızlar Janvier demiş mesela.. İngilizler de January..
Amma velakin, Atina'da başlayıp, Girit'te devam eden ve İstanbul'da biten filmimiz yaz aylarında geçiyor. Ocak ayı ile ilgisi yok. Neyle ilgisi var?. Filmin iki erkek kahramanının ikisi üç kağıtçı.. İkisi de iki yüzlü. İkisi de Janus, yani January yani.. Ama ay değil.. İki Yüzlü Tanrı'nın dünyadaki gölgeleri..
Şimdi, güzel Kirsten Dunst ve kocası Viggo Mortensen, Ege'de tatile gelen zengin Amerikalı çift, Oscar İsaac de onları gezdiren rehber olunca, Ege'nin o emsalsiz güzellikleri arasında bir film bekliyorsunuz. Yönetmeni de, dünyaca ünlü senarist İran asıllı Hossein Amini..
Gel gelelim film, yazımın başlığından anladınız, 96 dakika gibi göreceli kısa olmasına rağmen, insana bitmez tükenmez geliyor.. Nasıl sonu belli sahneler sakız gibi uzatılmış.. Öf ki öf!..
Bizim stand up ustalarımızdan Mehmet Esen de, İstanbul'da polis komiseri..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA