Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Özelleştirme 2010'da hedefi yakaladı mı?

Yaşanan küresel mali krize rağmen, Türkiye'de 2010 yılında özelleştirme uygulamaları durmadı. Dünyada bu ortamda pek çok ülke özelleştirmelerini ötelerken, Türkiye özelleştirme yatırımları için cazip bir ülke oldu. Elektrik dağıtım tesislerinden 16'sının bu yıl ve geçmiş yıllarda işletme hakkı devrine dayalı hisse satışı yoluyla özelleştirmesi tamamlandı. Hatta elektrik dağıtım tesisleri için alınan fiyatlar beklenenin de üzerinde gerçekleşti.
Gelelim tahsil edilen gelirin tutarına… 2010 yılı henüz bitmedi ama özelleştirmelerden elde edilen tahsilat 2.4 milyar dolara yani yaklaşık 3.6 milyar liraya ulaştı. Tahakkuk edip bekleyen gelir ise 8.1 milyar dolar oldu.
Bu rakamlara göre, özelleştirme tahsilat tutarı yine de 2010 yılı başında tahmin edilen tahsilatın gerisinde kaldı. Her ne kadar Orta Vadeli Programda 2010 yılı için 3.9 milyar liralık özelleştirme geliri öngörüldüyse de 2010 yılı başı tahmini özelleştirme geliri 10.4 milyar liraydı.
Halen yedi elektrik dağıtım bölgesinin devir işlemleri sürüyor. Üç elektrik dağıtım bölgesi için teklifler alındı, onların nihai pazarlık görüşmeleri de bugün tamamlanacak.
Peki kalan üç elektrik dağıtım bölgesinden ne kadar gelir elde edilecek?
Elektrik dağıtım tesislerinin kapasitelerine bakıldığında İstanbul Anadolu yakası, Toroslar ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgelerinin işletme haklarının devirlerinden en az 5 milyar dolar elde etmek mümkün. Böylece toplam 19 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesinden 16 milyar doları aşan bir gelir sağlanacak.
Şu andaki durum ise şu: Özelleştirmesi tamamlanan 16 elektrik dağıtım bölgesinden yapılan tahsilat tutarı 4 milyar 175 milyon dolara ulaştı. Bütçeye olumlu katkısının çoğalması için özelleştirme uygulamalarının hızlanması gerekiyor.
Çünkü düşük faizlerin geçerli olduğu küresel mali piyasalardan kaynak sağlamak için elimizi çabuk tutmamız şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA