Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

2002 öncesinde ekonomiyi çeteler dizayn etti

Arap ülkelerinde halk son bir aydır "yeter artık" diyerek buyurgan yöneticileri teker teker tasfiye ediyor. Müslüman kitleler siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik hak ve özgürlüklerini talep ediyor. Çünkü bu ülkelerde yöneticiler insanların refahını artırmak için iş kurmasını bile engellemişler. Yoğun bürokrasi bir fırın açma iznini bile ortalama 500 güne çıkarmış.Halka mülkiyet hakkının tanınmaması ve toprakların buyurgan yöneticiler tarafından işgal edilmesi insanların canına tak etmiş. Eski birer subay olan buyurgan yöneticilerin her birinin servetleri ise 70 milyar doları aşmış.
İşte bu feci tablo Arap halklarını isyan ettirdi. Bu isyanda AK Parti'nin Türkiye'de sağladığı başarının etkisi büyük oldu. Çünkü son sekiz yılda Türkiye'de fert başına gelir üç kat arttı. Kamu harcamaları düşük gelir gruplarının lehine değişti. Kamu harcamaları içinde sağlık ve eğitimin payı son sekiz yılda yüzde 10'dan yüzde 17'ye, silah ve savunma harcamalarının payı yüzde 12'den yüzde 10'a geriledi.
Peki Arap halklarına örnek olan Türkiye halkı hiç isyan etmedi mi? Tabii ki etti. Türkiye'de halk 2002 seçimlerinde isyan etti.
Halk, iktidarda olan DSP-MHP-ANAP koalisyonunu süpürüp kenara atmadı sadece, o dönemde TBMM'de ana muhalefet olan DYP'yi de süpürüp attı.
Gelelim Türkiye'de halkın sabrını taşıran olaylara... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün 2001 krizinde enflasyon hesabına göre Hazine'den içi boşaltılan bankalara verilen senetlerin maliyetinin 382 milyar lira olduğunu belirtti. Erdoğan'ın küresel ekonomide makro ekonomi yönetimini iyi bilen iki genç yardımcısı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de aynı maliyeti çıkarttılar. Şimşek, bankaları kurtarmak için verilen Hazine senetlerinin doğrudan maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu belirtti.
Peki enflasyon hesabıyla maliyeti 382 milyar liraya ulaşan bu kaynağı kim vatandaşın cebinden aldı? İşte bu soruya Başbakan Erdoğan şöyle cevap verdi.
"2001 kriz öncesinde ekonomiyi çeteler dizayn etti. Ve 1997'de sivil siyasete müdahale, 2001'de ekonomik kriz olarak patladı... Soyulan bankalardan alınan 382 milyar lira ve Merkez Bankası'ndan 2001 kriz öncesinde bir günde düşük kurdan çekilen 5.4 milyar dolar, şimdi muhalefetin işbirliği yaptığı kaymak takımına peşkeş çekildi" dedi.
İşte Türkiye'de 2002'de ortaya çıkan isyanın nedeni buydu. Vatandaş 2002'de, Başbakan Erdoğan'ın ifadesiyle "Nerede Ergenekon örgütü, ona üye olacağım?" diyerek çetelere arka çıkanlara isyan etti.
Vatandaş, ekonomiyi çetelere düzenlettirenleri 2002 kasım seçimlerinde bir gecede Meclis'teki muhalefetiyle birlikte sildi kenara attı. Bizim on yıl önce yaşadıklarımızı şimdi Arap halkları yaşıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA