Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Demokrasiyi Anadolu burjuvazisi kuracak

Türkiye'de sadece hayatın sivilleşmesi, toplumsal barışın sağlanması için değil, ekonominin büyümesi için de yepyeni demokratik bir anayasanın yapılması gerekiyor. Mevcut anayasadaki askeri vesayeti ve yargı vesayetinin kaldırılıp, devletin yerine bireyi koyan sivil bir anayasaya, ekonomik gelişme için de acil bir ihtiyaç var. Aksi takdirde 2 trilyon dolarlık bir milli gelire ulaşmak bir hayal olarak kalacak.
Bu noktada hemen aklınıza, "Uzak Doğu'daki despotik kalkınma modelleri nerede duruyor? Türkiye ekonomisi de o kaplanlar gibi kükreyemez mi?" sorusu gelebilir. Hayır, Türkiye ekonomisi bu yoldan şahlanamaz. Türkiye vesayet rejimleriyle daha öteye gidemez ve nitekim 200 milyar dolar civarında dolaşan bir ekonomiyi de aşamadı. En son 28 Şubat post modern darbesi de zaten böyle bir ekonominin sınırlarını bize gösterdi.
İstanbul sermayesi, 'pazarımıza giriyorlar' diyerek Anadolu sermayesini 28 Şubat'ta askere dövdürüp pazardan kovalayınca, ekonomi 2001 krizini yaşadı. Yakın geçmişin bu en büyük krizinden sonra Türkiye halkı ilk seçimlerde Meclis'teki iktidar ve muhalefeti kenara süpürdü ve Ak Partiyi iktidara getirdi. Böylece Ak Parti'nin attığı demokratikleşme adımları, çetelere ve darbe planlarına karşı verdiği mücadele sonucunda milli gelir son sekiz yılda 230 milyar dolardan 730 milyar dolara yükseldi. İşte bu büyümenin devamı için demokrasi merdivenlerini daha da hızlı çıkmak ve demokratik hukuk devletini yeni anayasayla kurmak gerekiyor.
Peki daha demokratik bir Türkiye'yi kim istiyor? Bu sorunun cevabını Türkiye'nin önde gelen sosyologlarından Nur Vergin veriyor. Dün Taraf'ta Neşe Düzel'in sorularını cevaplayan Vergin aynen şöyle diyor: "Burjuvazinin demokrasiye ve liberal ekonomiye ihtiyacı vardır. Yükselen burjuvazinin daima özgürlüğe ihtiyacı oldu tarihte. O, sınırsız özgürlük ister. Ekonomik özgürlük, hukuk ister. Biraz gürbüzleştikten sonra da entelektüel özgürlüğe, fikir hürriyetine ihtiyaç duyar. Fikir hürriyeti talebi sonra gelecek. Demokratik hukuk devletini Anadolu burjuvazisi kuracak. Daha özgürlükçü olan partilerin seçilmişlerinin insan profiline bak. Bir tek kalantor, monşer var mı aralarında? Nitekim Anadolu burjuvazisinin gerisine düşen bir siyasi partinin bu ülkede şansı da çok olmayacak. Onun gerisine düşen, bu seçimlerde değil ama sonraki seçimde geriler ve yerini daha yenilikçi bir partiye bırakır"diyor.
TÜSİAD'ın geçen hafta açıkladığı anayasa taslağını hazırlayan ekibin içinde yer alan Prof. Dr. Nur Vergin
, TÜSİAD'ın hazırlatıp arkasında 24 saat duramadığı anayasa taslağına ilişkin kendisine yöneltilen "Sizin hazırladığınız türden demokrat bir anayasa yapabilecek mi bu ülke?" sorusuna da şu cevabı veriyor.
"Bence bu ülke demokratik bir anayasa yapacak." diyor. Ve, devam ediyor: "Bunu, Anadolu burjuvazisi sayesinde yapacak. Çünkü Anadolu burjuvazisi bulunduğu illerde, toplumla bire bir ilişki içinde. Onlarla tavla oynuyor, güreşiyor, namaza duruyor. Onlardan biri o. Dolayısıyla toplumu etkileme ve toplumda dinamizm oluşturma gücü fazla. Ama şu anda Anadolu burjuvazisi bu noktada değil. O, hâlâ sermaye birikimi yapma, büyüme peşinde. Henüz kibarca oturup, arkadaşlar bir anayasa ortaya çıkaralım deme aşamasında değil. Ama şu kesin. Anadolu bu toplumun esası kaidesi. Demokrasi talebi ondan gelecek."
Anlayacağınız umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Bu ülkenin de sonunda gerçek bir burjuvazisi var. Anadolu sermayesi her türlü vesayete son veren demokratik anayasayı önünde sonunda hazırlayacak. Çünkü kendi varlığını sürdürebilmek ve geliştirebilmek için buna ihtiyaç duyacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA