Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatları nereye çıkacak?

Altın bütün dünya için nihai para birimidir. Devletlerin para birimlerine güven azaldığında, dünyada altına olan talep artar.
Peki ne oldu da son günlerde altının ons (31.1gr) fiyatı birden bire 1.500 doların üzerine çıktı? Altındaki bu hızlı fiyat artışının beş temel nedeni var.
Bir, Amerikan ekonomisinde beklenen yüksek enflasyon. İki, düşük faizler. Üç, Euro Bölgesi'nde yaşanan borç krizi. Dört, Libya'da iyiye gitmeyen işler. Beş, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi diye bilinen Japonya'da yaşanan deprem ve tsunaminin ekonomiye verdiği hasarın maliyetinin tam anlamıyla bilinememesi.
İşte bu beş faktörün ortaya çıkardığı olumsuz beklenti, son dönemde altının ons fiyatını 1.500 doların üzerine fırlattı. Dün akşam saatlerinde altının bir onsu 1.503 dolar, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da 495 liradan işlem görüyordu.
Peki bundan sonra altın fiyatları nereye gidecek? Dün Reuters haber ajansı, 12 altın uzmanına 2015 yılında altın fiyatları tahminini sordu. Uzmanlar, bir ons altının fiyatının 1000 dolar ile 2750 dolar arasında değişen bir aralıkta oluşacağını ileri sürüyorlar. Bu tahminlerin medyan fiyatı 1.700 dolar oluyor.
Hatırlanacaktır son iki yıl içinde de altın fiyatları hızla yükseldi. Altın fiyatları 1999'da yüzde 25, 2010'da yüzde 30 oranında arttı.
"Altının ons fiyatı 2012 yılında ne olacak?" derseniz... Teknik analistler, yedi yıllık devrenin tepe noktası önümüzdeki yıl olacağı için, altının ons fiyatının 2012'de 2000 dolara çıkacağını tahmin ediyorlar.
Tabii bu arada uzmanlar arasında başka beklentilere sahip olanlar. Farklı tahmin yürütenler de var. Mesela Janney Montgomeri Scott'dan şef yatırım stratejisti Mark Luschini, altının ons fiyatının 2015'te 1.000 doların altına ineceğini söylüyor. Ona göre, ekonomik koşullar önümüzdeki dönemde normalleşecek. Altın fiyatlarındaki spekülatif balon 3-6 ay daha sürecek, ardından yatırımcılar hisse senedi ve diğer varlıklara dönüş yapacaklar.
Altın fiyatını etkileyen diğer faktörlere gelince... Çin ve Hindistan'ın mücevher olarak kullanmak için 2010'da altın talebi toplam 1.543 ton oldu. Dünya Altın Konseyi verilerine göre ise 2010'da toplam altın arzı 4.108 ton seviyesinde gerçekleşti. Elimizdeki bu veriler, Çin ve Hindistan'ın hızla artan mücevher talebinin de altın fiyatlarının artmasında önemli bir etken olduğunu gösteriyor.
Anlayacağınız altın fiyat tahminleri geniş bir bant içinde seyrediyor. Ama ortak nokta şu... Kısa dönem için artış yönünde bir eğilim var. Amatör yatırımcıların da bu bekleyişleri dikkate almasında fayda var.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA