Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Eylülde parayı nereye yatırmalı?

Eylül geliyor, parayı nereye yatırmalı? Bir kere küresel faiz oranları çok düşük.
Dünyada belli başlı merkez bankalarının kısa vadeli politika faiz oranları neredeyse sıfıra yakın. Mesela Amerikan Merkez Bankası'nın politika faiz oranı yüzde 0.25, İngiltere Merkez Bankası'nınki yüzde 0.50, Avrupa Merkez Bankası'nınki yüzde 0.75, İsviçre ve Japonya merkez bankalarınınki de sıfır düzeyinde seyrediyor.
Paranın fiyatının böylesine ucuz olması ve piyasalarda belirsizliğin sürmesi kısa vadeli devlet borçlanma kâğıtlarının fiyatlarını da etkiliyor.
Öyle ki Almanya, Hollanda, Danimarka ve İsviçre'nin kısa vadeli bonolarının getirisi nominal olarak negatif durumda. Fransa, Belçika, Avusturya ve Finlandiya'nın kısa vadeli devlet bonoları ise nominal olarak pozitif getiri sağlıyor ama reel olarak yani enflasyondan arındırıldığında onlar da negatif getiri sağlıyor. Uzun vadede ise Amerikan, Alman, İsviçre ve İngiliz devlet tahvilleri bile yatırımcısına reel olarak negatif getiri sağlıyor.
O halde yatırımcı ne yapacak?
Tek alternatif var, onun da gelişmekte olan ülke devlet kâğıtlarına ve onların özel sektör kâğıtlarına yatırım yapmak olduğunu söyleyebiliriz.
Brezilya ve Türkiye tahvilleri şu sıralar çok revaçta. Çünkü dolar ve euro olarak ihraç edilen kâğıtların getirileri diğer ülke kâğıtlarına göre oldukça iyi seviyede.
Peki bu kadar düşük küresel bir faiz ortamında başka alternatif yatırım araçları neler olabilir?
Küresel fon yöneticileri bu konuda ikiye ayrılıyor. Bir kısmı, reel negatif getirisi olsa da devlet tahvili tutmak gerektiğini söylüyor. Çünkü bunun bir güvence olduğunu ileri sürüyor.
Bir kısım küresel fon yöneticileri ise devlet tahvilinden uzak durulmasını bunun yerine fonların üçte birinin gayrimenkul, kalan üçte ikisinin yüzde 85'inin hisse senetlerine yatırılmasını öneriyor. Hisse senedi yatırımı olarak özellikle de elektrik, su, telekomünikasyon, petrol ve gaz boru hattı gibi altyapı şirketlerinin hisselerine yatırım yapılmasının düşük faiz ortamında iyi olabileceğini ileri sürüyorlar.
Peki Türkiye'deki yatırımcı ne yapmalı?
Küresel düşük faiz oranlarında yabancı yatırımcılar için Türkiye kâğıtları oldukça yüksek getiri sağlıyor.
Zaten bu nedenle Türkiye'ye yabancı sermaye girişi artıyor.
O halde Türkiyeli yatırımcılar için de en iyi alternatif Türk parası yatırım araçları. Şu anda Türkiye'nin bono ve tahvilleri, hisse senetleri, mevduat faizleri, gayrimenkulleri küresel olarak çok iyi durumda. Hem güvenli, hem de getirisi yüksek. Türkiyeli yatırımcılar Türk parası yatırım araçlarına yönelmeli. Belirsizliğin hâkim olduğu bir küresel ortamda başka bir ülkenin riskini almaya hiç gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA