Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Erdoğan ne mesaj verdi?

Bir ülkede siyasetçilerden beklenen en önemli hizmet fırsat eşitliğinin sağlanmasıdır. Fırsat eşitliğini sağlamak için de en önemli araç eğitimdir. İşte bu nedenle AK Parti olağan kongresinde Başbakan Erdoğan'ın verdiği en önemli mesaj eğitim harcamalarının tasarımında oldu.
Erdoğan, kongre konuşmasında 2002'de 7.5 milyar lira tutarında olan eğitim harcamalarını 2012 bütçesinde 39.1 milyar liraya çıkardıklarını belirtti. Bu artışla son on yılda eğitim harcamaları 4.9 milyar dolardan 22.6 milyar dolara yükseldi.
Söz konusu on yıllık dönemde savunma harcamalarına gelince... 2002'de 8.2 milyar lira olan savunma harcamaları 2012 bütçesinde 18.2 milyar liraya yükseldi. Böylece on yılda savunma harcamaları 5.3 milyar dolardan 10.5 milyar dolara ulaştı.
Eğitim ve savunma harcamalarının on yıllık gelişimini mukayese ettiğimizde eğitim harcamaları dolar bazında 4.6 kat çoğalırken, savunma harcamaları 1.9 kat çoğalıyor. Dolayısıyla on yılda kamu bütçe harcamaları içinde savunma harcamalarının payı azalırken eğitim harcamalarının payı arttı. Ve bu harcama bileşiminde eğitimden yana olan değişme Türkiye'de ilk defa AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleşti.
Aslında bu dönüşüm bize son on yılda fert başına gelirin neden üç kat arttığı ve gelir dağılımının niye düzeldiği sorularının cevabını veriyor. Çünkü gelir dağılımında adaleti gösteren ve sıfıra yaklaştıkça adaletli gelir dağılımına doğru gidildiğini açıklayan Gini kat sayısı 0.54'ten 0.40'a geriledi. Böylece gelir dağılımı on yıl öncesine göre düzeldi.
Gelelim kongrede verilen diğer önemli mesaja... Fırsat eşitliğini sağlayan en önemli mesaj olan eğitimin ardından, kongrede verilen ikinci önemli mesaj Mesud Barzani'nin konuşmasıydı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı şunları söyledi.
"Bizim için gerçekten çok büyük bir acıdır, herhangi bir gencin, Türk ya da Kürt, bir başkasının hayatını kaybetmesi bizi gerçekten acıtıyor. Bu bölgede yaşayan halklar olarak birbirimize el uzatmalıyız, gerçekten çok yazıktır birbirimizin kanını dökecek duruma geliyorsak. Partinizin ve sayın liderinizin politikası gerçekten önü açık ve doğru yolda olduğunu görüyoruz.
Burada özellikle Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum ki Diyarbakır'a gittiği zaman orada yaptığı konuşmayla Kürt sorununun gerçekten çözüleceğini dile getirdi, daha sonra aynı duyguyla Erbil'i ziyaret etti. Bu politikaya karşılık tüm Kürtlerin barış sürecini desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Hiçbir sorun şiddetle çözülmez. Bir devletin gücü ne kadar silaha sahip olduğuyla ölçülmez. Kendi halkına nasıl hizmet ettiğiyle ölçülür. Sayın Erdoğan böyle bir cesarette bulundu."
İşte Barzani bu konuşmasında bize Türklerin, Kürtlerin, Arapların ve bu bölgede yaşayan tüm insanların refahının yükseltileceği mesajını veriyor. Çünkü Kuzey Irak Kürt bölgesinde 2011'de 9.9 milyar dolar olan ham petrol ihracatı 2018'de 108 milyar dolara ulaşacak. Fert başına gelir 5 bin dolardan 55 bin dolara çıkacak.
Kuzey Irak petrolü ve doğalgazı Türkiye üzerinden yeni pazarlara ulaşacak. Artık bu bölgede insanların birbirini öldürmesi anlamsız olacak.
Pazar günü yapılan kongrede aslında barışın rakamları verildi. Erdoğan, fırsat eşitliği ve barış için çalışan bir siyasetçi. Zaten bu nedenle savaş yanlıları, eğitim harcamalarını çoğaltıp savunma harcamalarını azalttığı için onu hiç sevmiyor. Bir de Barzani ile bölgesel barış ve refah artışı için cesurca temasta bulunması bazılarını çok sinirlendiriyor.
"Kongrede mesaj çıkmadı" diyenlere duyurulur. Bu kongrede halkların barışı ve zenginliği için çok önemli iki mesaj var. Ama savaş isteyenler ve savaştan beslenenler duymuyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA