Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Erdoğan'ı niye istemiyorlar?

Son dokuz yılda Türkiye ekonomisi yılda ortalama yüzde 5.3 oranında büyüdü. Daha önce de 1984-1992 yılları arasında dokuz yıllık Turgut Özal döneminde Türkiye her yıl ortalama yüzde 5.2 oranında büyümüştü. Ama Özal'ın ölümünün ardından gelen ve 1993-2002 yıllarını kapsayan on yıllık dönemde ise bu ülkenin ekonomisi yılda ancak ortalama 2.8 oranında büyüyebildi.
Peki bundan sonra ne olacak? İşte bu sorunun cevabını Morgan Stanley'in gelişen piyasalar ve küresel makro yatırım yönetimi başkanı Ruchir Sharma, Foreign Affairs dergisinin Kasım/ Aralık 2012 sayısında şöyle veriyor.
"Önümüzdeki yıllarda BRIC ülkeleri olarak anılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme hızları düşecek. Örneğin, Çin'de izlenen tek çocuk politikası Çin'in demografik yapısını yaşlılardan yana değiştirecek. Genç nüfusun iş gücüne katılımı gerileyince ekonomik büyüme hızı son on yılda olduğu gibi iki haneli rakamlarda sürdürülemeyecek.
Rusya ve Brezilya enerji hammaddesi ihraç eden ülkeler olarak yüksek enerji fiyatları nedeniyle sıçrama yaptılar ama bunu sürdürmeleri mümkün görünmüyor. Brezilya'nın büyüme hızı yüzde 4.5'dan yüzde 2'ye geriledi. Rusya yüzde 7'den yüzde 3.5 seviyelerine düştü. Hindistan zaten son yıllarda yüzde dokuz seviyesinde olan büyüme hızını kaybetti yüzde 6 seviyesine geriledi. Dolayısıyla BRIC ülkeleri bundan sonra eskisi gibi pek öne çıkamayacaklar" diyor.
Sharma'ya göre, bundan sonra sürdürülebilir büyüme hızını yakalayacak ülkeler fert başına gelir itibarıyla şunlar olacak. 20 bin ile 25 bin dolar arasında fert başına gelire sahip olan Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore gelecek on yılda ortalama yüzde 3'ün üzerinde büyüyebilecekler.
Yine fert başına geliri 10 bin ile 15 bin dolar arasında olan ülkelerden ise sadece Türkiye önümüzdeki on yılda her yıl ortalama yüzde 4 veya 5 üzerinde büyüme hızını tutturabilecek. Bir de Polonya bu açıdan Türkiye gibi bir performans gösterebilecek.
Fert başına geliri 5 bin ile 10 bin dolar arasında olan ülkelere gelince... Bu ülkelerden Tayland iyi bir ekonomik büyüme performansı gerçekleştirebilecek. Fert başına geliri 5 bin doların altında olan ülkeler grubundan Endonezya,Nijerya,Filipi nler,Sri Lanka ve bazı Doğu Afrika ülkeleri ise fert başına gelirlerini yükseltip gelişmiş ülkeler seviyesine belki ulaşabilecekler.
Morgan Stanley'den Sharma'nın bu analizini niye anlattık derseniz... Bu analizi aktardık çünkü görüldüğü gibi, fert başına geliri 10-15 bin dolar olan ülkelerden önümüzdeki on yılda her yıl ortalama yüzde 5 düzeyinde büyüme hızını yakalayabilecek dünyada tek bir ülke gösteriliyor. O da Türkiye. Gelişmekte olan ülkeler arasında bölgesinde tek ülke olarak Türkiye önümüzdeki on yılda gelişmiş ülkelerin fert başına gelirini mevcut tahminlere göre yakalayabiliyor.
Peki bu gelişmiş ülke seviyesini yakalanmanın geçen dokuz yılda mümkün olduğunun görülmesi kimleri rahatsız ediyor?
Başta zenginleri ve kendisini elit olarak gören meslekli orta sınıfı rahatsız ediyor.Çünkü bu süreçte onların yerini yeni zenginler ve yeni meslekli orta sınıf alıyor. Eski zenginler ve eski orta sınıf yerini yeni gelenlere kaptırmak istemiyor, onlarla rekabete girmek istemiyor.Bu nedenle de müthiş bir siyasi muhalefet yapılıyor.
Başbakan Erdoğan'ı düşürmek için mega zenginler kulübü TÜSİAD ile devrimci işçi sendikaları konfederasyonu DİSK işbirliği yapıp aynı söylemi dile getirebiliyorlar.
Diğer yandan vesayet rejiminin zayıflaması ve kamu hizmetlerinin sağlık ve eğitime daha fazla yöneltilmesi sonucunda statüleri zedelenen asker ve tıp elemanları , özellikle Erdoğan'a karşı çıkıyorlar. Ekonomisi hızlı büyüyen bir Türkiye, yıllardır süregelen statüleri değiştirdiği için bu kesimlerin işlerine gelmiyor.
İşte bu nedenle Erdoğan'ı düşürüp yerine eski koalisyonların benzeri istikrarsız hükümetlerle kendi çıkarlarını koruyacaklarını zannediyorlar. Hala bir ekonomik kriz ya da yeni bir darbe beklentisi içinde olanlar var bu ülkede. Ama gördüğünüz gibi, Morgan Stanley'in raporları bile onlara şans tanımıyor. Morgan Stanley yatırım yönetimi başkanı önümüzdeki on yılda gelişmiş ülkeleri yakalayacak ülke olarak, orta gelir düzeyindeki pek çok ülke arasından sadece Türkiye'yi gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA