Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Türkiye-Fransa stratejik ortak oldu

Türkiye ile Fransa'nın arası, Sarkozy'nin başkanlıktan gitmesinin ardından hızla düzelmeye başladı. Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Erdoğan'ın haziranda yaptıkları görüşmeden sonra, şimdi de Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Paris'te bir araya geldiler.
Türkiye ile Fransa arasında yapılan Ekonomik ve Ticari Ortaklık anlaşmasına göre, Fransız COFACE ile Türk Eximbank hem Türkiye'de hem de üçüncü ülkelerde ortak dış ticaret projelerine girişecekler. Ayrıca bu iki kuruluş kendi aralarında yaptıkları anlaşmayla ortak olarak ihracat kredisi verecek, ihracat sigortası yapacak. Yine ekonomik ve ticari anlaşma uyarınca, demiryolları, hava yolları, enerji, tarım, gıda ve kent hizmetleri öncelikli olmak üzere iki ülke ortak projeler gerçekleştirecekler.
Bakan Çağlayan ile Fransız Bakan Bricq ortak bir basın toplantısı düzenleyerek söz konusu anlaşmayı şöyle anlattılar.
Çağlayan "Önümüzdeki on yılda Türkiye 130 milyar dolarlık enerji, 110 milyar dolarlık ulaştırma yatırımı yapacak. Ayrıca 2023 yılına kadar Türkiye'de 7 milyon konut yeniden yapılandırılacak. Bu yeniden yapılandırmaya 500 milyar dolar harcanacak. İşte bütün bu projelerde ve üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımlarda Fransız girişimcilerle birlikte çalışacağız" dedi.
Fransız Bakan Bricq Türkiye-Fransa ilişkileriyle ilgili şu öngörülerde bulundu: "İki ülke arasında güven yeniden geldi. İkili işbirliği ile Balkanlar, Kafkaslar ve Asya ülkelerinde ortak işbirliği yapacağız. Ekonomik ilişkiler bundan sonra yeni bir ivme kazanacak. Fransa'nın notunun düşürülmesi Avrupa ekonomisine bağlı olmasından kaynaklandı. Bu geçmişe ait bir fotoğraftı. Bundan sonra başta Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerle ekonomik ilişkilerimizi geliştirerek ekonomimizi sürdürülebilir hale getireceğiz. Eski hükümetin kısıtlayıcı politikalarını gözden geçirip işadamlarına yönelik vize kolaylığını sağlayacağız. 15-16 Ocak 2013'te İstanbul'a geleceğim anlaşmaların hızla uygulanması için gerekli çalışmaları ortak olarak yapacağız" dedi.
Kısacası Sarkozy Hükümeti döneminde bozulan ikili ilişkiler Hollande döneminde düzelmeye başlıyor. Öyle ki, Fransız Bakan Bricq, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunda AB Komisyonu tarafından önerilen ajandayı da desteklediklerini belirtti. Komisyon kararlarıyla çelişmeyeceklerini söyledi.
Bu aşamada Türkiye'nin Fransa'dan öncelikli beklentisi iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmek oluyor tabii. 2011 yılı rakamlarına göre, Türkiye'nin Fransa'dan ithalatı 9.2 milyar dolar, ihracatı ise 6.8 milyar doları buluyor. İlk aşamada aleyhe işleyen bu dış ticaret dengesinin düzeltilmesi ve Fransız doğrudan yatırımlarının çoğaltılması gerekiyor.
Bir de hemen belirtelim, ilişkilerin bozuk olduğu dönemde Fransız yatırımcılar, Türkiye'ye Lüksemburg ve Hollandalı işadamı gibi görünerek yatırıma geldiler. Bundan böyle ilişkilerde yaşanacak düzelmeyle birlikte bu türden dolaylı yollara ve zorlamalara gerek kalmayacağı için Türkiye'ye Fransa'dan daha fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelebilecek.
Türkiye'de beklentileri ısrarla olumsuza çevirmeye çalışanlara gene duyurulur. İşler ısrarla ve inatla iyi gidiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA