Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Kılıçdaroğlu ve yolsuzluk

Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2012'nin yolsuzluk algısı endeksini açıkladı. Endekse göre Türkiye'de yolsuzluklar bir önceki yıla göre azaldı. Yolsuzluk algısı endeksinde Türkiye 2011'de 61'inci sıradaydı, 2012'de 54'üncü sıraya geriledi. On yıl önce 2002 endeksinde ise Türkiye 64'üncüydü.
On yıl önce aynı endekste Yunanistan 44, İtalya 31'inci sıradaydı. Bu yıl ise Yunanistan 94, İtalya 72'nci sıradalar. Yani bu iki ülkede son on yılda yolsuzluklar hızla çoğaldı.
Diğer ülkelere gelince... BRIC ülkelerini oluşturan Brezilya 69, Rusya 133, Hindistan 94, Çin 80'inci sırada yer alıyor.
Peki yolsuzluk azalınca ne oluyor? Yolsuzluğun azalması fakirliği de azaltıyor. Nitekim son on yılda yolsuzluk azaldığı için Türkiye'de yoksulluk da geriledi. 2002'de Türkiye'de nüfusun yüzde 30.30'u günlük 4.3 doların altında gelir elde ederken, 2011'de günlük 4.3 doların altında gelir elde edenlerin nüfusa oranı yüzde 2.79'a düştü.
Diğer bir deyişle yolsuzluğun azalması bir ülkede refahı çoğaltıyor. Tabii ki Türkiye'de gelinen aşama iyi olmakla birlikte yeterli değil. Yolsuzluk algısı endeksinde Türkiye'nin ilk 20 ülke içinde yer alması şart. Bunun için aslında önümüze bir fırsat çıkmıştı. Eğer yeni Ticaret Kanunu değiştirilmeden yürürlüğe girseydi, Türkiye'de yolsuzluk hızla azalabilirdi.
Niye derseniz... Çünkü bu devrim niteliğindeki kanunla, bu ülkede artık sermaye şirketlerinden ortakların para çekmesi daha doğrusu kendi şirketini soyması yasaklanıyordu. Faturaya isim yazma, küresel kurallara göre muhasebe tutma, her şirketin web sitesi kurma zorunluluğu geliyordu. Sahte tescili önlemek gibi daha pek çok önemli hüküm 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giriyordu.
Maalesef TÜSİAD ve TOBB'un bu kanuna karşı büyük gürültü çıkarmasıyla CHP'nin önderliğinde bu kanun delik deşik edildi. Milletvekili maaşları dışında hiçbir konuda anlaşamayan TBMM'deki dört parti, işbirliğiyle yeni TTK'nın vatandaşı şirketlere karşı koruyan ve ekonomiye şeffaflık getiren hükümlerini değiştirdiler.
Ama bugün bakıyorsunuz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gene sık sık yolsuzluktan bahsediyor. Yeni TTK'nın ekonomiye şeffaflık getiren hükümlerini değiştirmek için ilk önce CHP'nin yasa teklifi verdiğini gözlerden kaçırıyor. Oysa CHP Genel Başkan Yardımcı Faik Öztrak 18 Haziran 2012 tarihli Dünya gazetesine verdiği röportajda bunu adeta övünerek açıklamıştı. Yeni TTK'nın şeffaflık getiren maddelerini değiştirmek için ilk yasa teklifini kendilerinin verdiğini büyük bir marifetmiş gibi anlatmıştı.
Hal böyleyken Kılıçdaroğlu'nun samimiyetine nasıl inanacağız?
Kılıçdaroğlu bu konuda ancak Yeni TTK'nın 28 Haziran 2012'de değiştirilen 84 maddesinin eski haline dönmesi için bir yasa teklifi verirse inandırıcı olabilir. Bunu yapmadığı takdirde Kılıçdaroğlu yolsuzluk kelimesini ağzına almamalıdır. TÜSİAD ve TOBB'un emirleriyle yolsuzluğun yolunu kendisi açtı, Kılıçdaroğlu bunu asla unutmamalıdır. Çünkü vatandaş bunu ona unutturmayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA