Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Yunanistan'da işsizlik yüzde 30'a çıkıyor

Yunanistan, IMF programı çerçevesinde harcamalarını kısıp vergileri çoğalttıkça ülkede işsizlik oranı artıyor. Dün açıklanan son resmi ekim ayı verisine göre, işsizlik yüzde 26.8 oranını buldu. Böylece Yunanistan, İspanya'nın kasımda yüzde 26.6 olan genel işsizlik oranını da geçerek AB'nin en yüksek işsizlik oranına ulaştı. Özellikle 25 yaş altındaki genç işsizlerin oranı yüzde 57'ye çıktı. İspanya'da bu oran yüzde 56.5 düzeyinde seyrediyor.
Gelelim IMF tahminlerine... Yunanistan'ın IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile yaptığı istikrar programına göre, 2012'de beklenen ekonomik büyüme oranı negatif yüzde 4 seviyesindeydi. Fakat şimdi bu oranın negatif yüzde 6.8 olması bekleniyor. Yani ülke ekonomisi daha da küçülüyor.
2013'te de Yunanistan ekonomisinde küçülmenin devam edeceği ve küçülme hızının yüzde 1.8 olacağı tahmin ediliyor. Yunanistan'ın borçlarını azaltan başarılı tahvil geri alım programına rağmen bu durumda kamu borç yükü bir türlü azalamıyor. Çünkü kamu borçları tutar olarak azalsa bile ekonomi küçüldüğü için kamu borç yükü artıyor.
Peki Yunanistan borç azaltma operasyonlarına rağmen niye büyümeye geçemiyor? Büyüyemiyor çünkü kamu harcamalarının kısılması ekonominin canlanmasını önlüyor. 2010'da istikrar programının başladığı tarihte yüzde 13 olan işsizlik işte bu nedenle son dönemde iki katına çıktı. Bu yıl da kamu harcamaları kısılacağı için işsizliğin yüzde 30'a çıkması bekleniyor.
Bir de hatırlatalım... Yunanistan'da banka kredilerinde artış yerine bu arada gerileme oldu. Banka kredileri artış oranı 2011'de negatif yüzde 3.1, 2012'de ise negatif yüzde 4 oranında gerçekleşti.
Gelelim Yunanistan'ın aldığı kurtarma yardımına... Yunanistan'a istikrar programı çerçevesinde 240 milyar euro verilecek. Bu paranın 160 milyar euro tutarındaki kısmı fiilen kullanıldı. Ama ekonominin buna rağmen 2013'te de küçülmesi bekleniyor. Yardımlara rağmen bir türlü büyümeye geçemeyen Yunan ekonomisi, insanların gelecek beklentisini olumsuza çeviriyor ve intihar olayları artıyor. Yunanistan'da kriz öncesi 100 bin kişide 2.8 olan intihar oranı 2010 ve 2011'de katlanarak 100 bin kişide 5.6'ya yükseldi.
IMF Başkanı Lagarde'ın Yunanistan Maliye Bakanı'na 2010'da verdiği Yunanlı 2 bin zenginin Cenevre HSBC'ye kaçırdıkları paraların listesine göre, yıllık vergi kaçağı 27 milyar euroydu. Eğer bu vergiler alınabilseydi, temel kamu harcamaları kısılmayacağından insanların gelecek beklentileri kararmayacaktı. Anlayacağınız dünyanın her yerinde olduğu gibi kayıt dışı ekonomi bazılarını ihya ederken bazılarının hayatına işte böyle mal oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA