Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Merkez bankaları altın satarak ülkelerini kurtarabilir mi?

Altın fiyatlarının hızla düşmesi, Güney Kıbrıs Merkez Bankası'nın altın satacağının duyulmasıyla başladı. Bu haberin ardından G. Kıbrıs Merkez Bankası'nın 400 milyon euro tutarında altın satabileceği ortaya çıktı.
Altın satılacağı haberleriyle tedirgin olan piyasalarda, Avrupa'da zor durumda olan Portekiz ve İtalya'nın da altın satarak para sağlayabileceği düşüncesi yayılmaya başladı. Ve altın fiyatları hızla düşüşe geçti.
Tabii altın fiyatlarının gerilemesinde tek neden Güney Kıbrıs'ın altın satabileceği haberi değildi. ABD Merkez Bankası'nın yıl sonunda parasal genişlemeyi yavaşlatacağı haberlerinin de etkisi oldu altındaki düşüşte.
Altın konusunda yine euro bölgesinin sorunlu ülkelerine dönersek, yaşadığı sıkıntıları çözmek için altın satışı yapabilecek ülkeler arasında sayılan İtalya'nın 2 bin 451 ton, Portekiz'in 382 ton altını piyasaya sürebileceği hesaplanıyor.
Gelelim sorunlu euro bölgesine üye 17 ülkenin ellerindeki resmi altın rezervlerine... Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, euro bölgesi ülkelerinin elinde 11 bin ton altın bulunuyor. Bu altın rezervlerinin 3 bin 300 tonunu Almanya'nın altınları oluşturuyor.
O halde euro bölgesi ülkeleri ellerindeki resmi altın rezervlerinin tümünü satsalar bile bugünkü fiyatlar sabit kaldığı takdirde 495 milyar dolar tutarında bir para elde ederler ki böyle bir tutar euro bölgesini kurtarmaya yetmez. Çünkü sadece Yunanistan'ın aldığı yardım 286 milyar doları buluyor.
Ayrıca hatırlamak gerekiyor ki, merkez bankaları 2009'da IMF ile yaptıkları anlaşmaya göre yılda 400 tondan fazla resmi rezervlerinden satış yapamıyorlar.
O halde altın satışı yerine Avrupa'da para bulmakta zorlanan ülkelerin ellerindeki altını teminat göstererek borçlanmaya gitmeleri daha akıllıca olur diyebiliriz. Çünkü ellerindeki altın bu ülkeleri kurtarmaya yetmiyor.
Gelelim altın fiyatlarının nasıl gelişeceğine...
2000 yılının sonunda altının onsu (31.1 gr) 271 dolar civarındaydı, dün 1.385 dolardan işlem gördü.
Cumhuriyet altını ise Nisan 2000'de 38 liradan satılıyordu, dün 550 liradan satıldı.
Altın fiyatlarında 2013 başından bu güne yaşanan gelişmelere baktığımızda, bir ons altının yıl başındaki fiyatı 1.675 dolardan yüzde 17.3 gerileyerek dün 1.385 dolara kadar indi. Cumhuriyet altınının yıl başındaki satış fiyatı 646 liradan 14.8 gerileyerek dün 550 lira oldu.
Peki altın fiyatlarındaki yeni tahminler ne? Goldman Sachs yatırım bankasına göre, altının ons fiyatı 2013 için ortalama 1.450 dolar, 2014'te ise 1.270 dolara gerileyecek. Bu görüşe karşı çıkanlar da var.
Mesela Paulson&Co.firmasının ortağı ve altın stratejisti John Reade "Altın fiyatlarının gerilemesi bizim fiyatların yükseleceği yönündeki tezimizi değiştirmedi" diyor. Bu öngörüsünü de, "ABD Merkez Bankası para basmaya devam ettiği sürece uzun dönemde altına yatırım cazibesini koruyacak" düşüncesine dayandırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA