Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Vergi cennetlerinde kimlerin parası var?

Ekonomik krizin ardından vergi yükü artan düşük gelir grupları isyan etti. Bu isyan üzerine, bu güne kadar kapalı duran perde, dünyanın en ünlü iktisatçılarınca birdenbire açıldı. Önce Paul Krugman ve Joseph Stiglitz, ardından Jeffrey Sachs kemer sıkma politikalarının kaynağının vergi cennetlerinde olduğunu söylediler. Vergi cennetlerinin sanıldığı gibi bir bütünün küçük gizli kalmış bir parçası değil adeta sistemin kendisi olduğunu ortaya çıkardılar.
Gelelim vergi cennetlerinde saklananların neler olduğuna... Salı günü Financial Times gazetesinde Jeffrey Sachs'ın önemli bir makalesi yayınlandı. Makalede pek çok politikacı ve şirketin isimleri tek tek sayılarak bunlar adeta vergi kaçakçısı ilan edildi. Peki kim bunlar? Sırayla belirtelim: ABD başkan adayı Mitt Romney, büyük miktardaki servetini Cayman adalarında tutuyor. Ve kendisi yeterli açıklamayı hâlâ yapmadı. Fransa Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac'ın İsviçre'de gizli hesapları yakalandı ve istifa etti. Yine İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin (Partido Popular) İsviçre'deki gizli hesaplarından yıllarca ödeme yaptığı ortaya çıktı. Bütün bunlara ek olarak vergi beyannamelerini doğru vermeyip kaçakçılık yapan Yunanlı politikacılar yakalandı.
Vergi cennetlerinde gizli hesap tutan şirketlere gelince... Dünyanın en büyük markaları Apple, Google ve Starbucks hileli hesaplarla vergi kaçırmak için vergi cennetlerinden yararlanıyor. Hatta Google, ABD Gelir İdaresi'nin araştırması sonucunda entelektüel sermayesinin Bermuda'da yerleşik olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Google gibi pek çok şirket gelirlerini vergi cennetlerinde saklıyor. Yine ABD Gelir İdaresi bu araştırmaları sırasında ünlü bankalar HSBC ve UBS'nin kara para akladığını ortaya çıkarttı.
Peki vergi cennetlerinde kaçırılan vergi ne kadar? Jeffrey Sachs'a göre vergi cennetlerinde en az 21 trilyon dolar tutarında mevduat var. Bu mevduat hem sosyal malların finansmanına katılmıyor hem de küresel finansal sistemi çökertiyor. Vergi cennetlerindeki gizli hesaplar uyuşturucu ve silah kaçakçılığına aracılık ediyor hatta terörist grupların desteklenmesinde kullanılıyor.
Gelelim vergi cennetlerinin arkasındaki ülkelere... Sachs'a göre vergi cennetlerinin arkasında üç ülke var. Bunları sırasıyla ABD, İngiltere ve İsviçre olarak belirtiyor. O halde ne yapmalı? Sachs'a göre Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Başkanı Hollande, İngiltere Başbakanı Cameron ve ABD Başkanı Obama hemen harekete geçip haziranda G-7 ve ardından eylülde G-20 toplantısında vergi cennetlerinin kapatılmasıyla ilgili kararları aldırmalılar. Aksi takdirde kamu ve özel sektörü istikrarsız hale getiren bu vergi cennetlerinin varlığı küresel finansal sistemi sürdürülemez hale getirecek.
Gelelim Türkiye'ye... Eğer bu kararlar alınıp vergi cennetleri kapatılırsa Türkiye'nin en önemli sorunu çözülecek. Bu ülkede kazanılıp yurtdışında tutulan tasarruflar ülkeye dönüp cari açığı kapatacak. Böylece haksız yüksek faizle borçlanmaktan kurtulacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA