Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Yunanistan borcunu sildirmeye hazırlanıyor

Avrupa Komisyonu, AB Merkez Bankası ve IMF, pazartesi günü Yunanistan'a 6.8 milyar euro verilmesini onayladı. Böylece son üç yılda Yunanistan'a 200 milyar eurodan fazla destek kredisi verildi.
Peki bu alınan kredileri Yunanistan geri ödeyecek mi? Bu borçların geri ödenmesi mümkün görünmüyor. Çünkü Yunanistan ekonomisi bu yıl yüzde 4.2 oranında küçülecek. Ve ekonomi büyümediği için kamu borç yükü de sürekli artacak. Bu yıl kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 176'yı bulacak. IMF'nin tahminlerine göre Yunanistan özelleştirme yapar ve pek çok memurun işine son verip kemer sıkarsa ancak 2020'de kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 124'e gerileyecek. Yunanistan'ın memurların işine son verip, kamu bütçe açıklarını kapatması pek mümkün görünmüyor. Çünkü ülkede işsizlik oranı yüzde 26.8 düzeyine yükseldi. Eğer işten çıkartmalar artarsa bu oran hızla daha yukarılara çıkacak.
O halde Yunanistan, 200 milyar euroyu aşan borcu nasıl ödeyecek? İşte bu borcu ödemesi olasılığı çok az. Çünkü borç stoğunu azaltmak için faiz dışı fazla ayırması gerekiyor bu ülkenin. Yani toplanan vergilerin bir kısmını harcamayıp borçlarını kapatması şart. Fakat görünen o ki Yunanistan bırakın faiz dışı fazla ayırmayı, faiz dışı açık veriyor. Yani topladığı vergiden daha fazlasını harcıyor. Böylece borçları giderek artıyor. İşte bu nedenle Yunanistan borçlarını sildirmeye hazırlanıyor. Borç sildirme görüşmelerinin Almanya'da seçimlerin yapılmasının ardından başlayacağı ileri sürülüyor. Çünkü Angela Merkel seçimlerden önce borç silme görüşmelerinin yapılması halinde Almanlar'ın vergilerini Yunanistan'a hibe edilmesine karşı çıkacaklarını biliyor. Merkel, oy kaybetmemek için borç silme görüşmelerinin seçimlerin ardından yapılmasını istiyor.
Peki Yunanistan borçlarını ödememekte haklı mı? Kısmen haklı. Hatırlayacaksınız Merkel ve Sarkozy, silah satma karşılığında Yunanistan'a yardım edeceklerini belirtip dönemin başbakanı Papandreu'ya şantaj yapmışlardı. Ama Yunanlılar da akıllı tabi. Yardımı almak için bu şantaja boyun eğer göründüler. Böylece yardımın yolunu açıp 200 milyar euroyu aldılar. Şimdi borçlarını sildirmek için masaya oturacaklar. Aslında bu yaşananlar Alman vergi mükellefine ders olmalı. Kendi politikacıları şantajla silah satarsa sonu böyle olur. O halde şimdi Alman vergi mükellefleri ödesinler Yunanistan'ın borçlarını. Ya da başlarına geleceği anlayıp Angela Merkel'i seçmesinler. Çünkü bu yalanı onlara Merkel söyledi. Tabi bu arada Yunanlılar silah aldığı için aynı silahları bize de sattı Almanlar. Anlayacağınız Yunanlılar silah paralarını ödemeyecek, biz ödemeye devam edeceğiz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA