Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Amerikan silah tüccarları Mısır ordusunun şirket ortağı

Mısır'da ilk defa demokratik seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Mursi askeri darbeyle devrildi. Batı bunun bir darbe olduğunu bir türlü söyleyemedi. Hatta ABD Dışişleri Bakanı "Mısır ordusunun demokrasiyi yeniden inşa etmek için Mursi'yi görevden aldığını" bile söyleyebildi. Bu tuhaf söylemin ardından 27 Temmuz 2013'de 120 kişi, önceki gün de resmi açıklamaya göre 525, halka göre 2.000'den fazla insan darbeciler tarafından öldürüldü. Bu cinayetlerin sorumluları arasında tabi ABD'nin olduğu muhakkak. Çünkü bazı ABD'li politikacılar "Biz bu cinayetlerin hesabını veremeyiz" diyorlar.
Neden böyle söylüyor ABD'li politikacılar? Çünkü ABD dış yardım yasasında "yardım alan ülkede askerler seçimle iş başına gelmiş hükümeti devirirse yardım durur" kuralı var. O halde seçimle gelen Mursi'nin askerler tarafından devrilmesinin ardından ABD'nin Mısır'a bu yıl yaptığı 1.39 milyar dolarlık askeri yardım ve 267.5 milyon dolarlık ekonomik yardımın durdurulması gerekiyor. Fakat bu açık yasa hükmüne rağmen ABD yönetimi hâlâ Mursi'nin askeri yönetim tarafından devrilmesinin ne olduğuna karar veremedi. Oysa ABD daha önce benzeri askeri darbelerin ardından 2009'da Honduras ve 2001'de Pakistan'a yaptığı yardımları durdurmuştu.
Peki ABD dış yardım yasasının açık hükmüne rağmen niçin Mısır'a yardım durdurulmuyor? Çünkü Amerikan silah sanayi Mısır'dan iyi para kazanıyor. Nasıl para kazandığını hemen anlatalım, Amerikan silah firmaları Mısır ordusuyla ortak üretim yapıyor. ABD'nin Mısır'a askeri ve ekonomik yardımı 1948-2011 arasında 71.6 milyar doları buluyor. Ve 1987'den bu güne her yıl ABD, Mısır'a 1.3 milyar dolar askeri yardım yapıyor.
Dolayısıyla Mısır ordusunun ülke ekonomisinin yüzde 10- 30'una hakimiyeti bu askeri yardım ve ortak şirketlerden kaynaklanıyor. Hemen ortak silah üretimine bir örnek verelim; 1.200 M1A1 Abrams savaş tankının parçaları ABD'de üretildikten sonra montajı Mısır'da yapılıyor. Yine 20 F16 savaş jeti benzeri biçimde Mısır ordusuna satılıyor. Hatta ABD'li silah şirketleriyle Mısır ordusu arasında kurulan ticari köprüde özel bir hesap kullanılıyor.
ABD Kongresi Araştırma Servisi Raporu'na göre, Federal Reserve Bank of New York'da Mısır'ın askeri ödemeleri için özel bir mevduat hesabı var. Bu hesaptan silah alımlarının finansmanı özel provizyon kullanılarak karşılanıyor. Dolayısıyla finansman akışı silah alımında kesintisiz devam edebiliyor. Böyle bir olanak pek az alıcı için geçerli ABD Merkez Bankası'nda, çünkü Mısır ordusu en büyük silah alıcılarından olduğundan ayrıcalıklı uygulama yapılabiliyor.
Niye anlattık bütün bunları… Anlattık çünkü binlerce Mısırlı'nın öldürülmesine rağmen ABD hâlâ güçlü bir sesle Mısır'da darbe yapıldı diyemedi. Bunun nedeni Amerikan silah tacirlerinin çıkarlarının bozulacağı kaygısı oluyor. Demek ki ABD'nin demokrasi söylemi sözde. Bir de ABD, ülkelere demokrasi notu veriyor, sıralamalar yapıyor… Bu notlara gelin de inanın şimdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA