Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Almanya'nın cari açığını işadamları kapattı

Almanya seçimlerini Angela Merkel yine kazandı. Hem de rakiplerine büyük oy farkı yaptı. Merkel'in partisi oylarını bir önceki seçimlere göre sekiz puan artırıp yüzde 42'ye yükseltirken en yakın rakibi sosyal demokratlar yüzde 26'da kaldılar. Bu arada Merkel'in koalisyon ortağı yüzde 5'lik seçim barajına takılıp parlamentoya giremedi. Bu nedenle Merkel parlamentoda kazandığı 311 koltuğu çoğunluk için gerekli 316'ya çıkartmak için yeni bir koalisyon ortağı arıyor kendisine.
Peki Merkel seçimlerde niye büyük başarı sağladı? Merkel'in başarısının nedeni Almanya'da işsizliğin yüzde 5.3 düzeyine gerilemesi oldu. Çünkü on yıl önce emek piyasasında başlayan reformlar Almanya'da işsizliği azalttı. Hemen hatırlatalım Almanya'da işsizlik 2003'te yüzde 9.7 düzeyindeydi.
Peki bu reformları kim yaptı? Alman sosyal demokratları ve işadamları el birliğiyle yaptılar. Wolkswagen firmasının personel müdürü Peter Hartz başkanlığındaki komite işsizlik maaşlarını uzun dönemli ve kısa dönemli olarak ayırdı. Uzun dönemli işsizlik halinde işsizlik maaşları azaltıldı. Böylece çalışmak, aylaklığı tercih edip işsizlik maaşı almaktan daha kazançlı hale getirildi. Yine bu çerçevede iş bulma büroları yaygınlaştırıldı. Ve işler mini iş ve midi iş olarak ayrılıp aylık 450 euroya kadar olan mini işlerdeki kazançlara vergi istisnası getirildi. Böylece otel, restoran, perakende ve toptan ticaret sektöründe 7.3 milyon yeni istihdam yaratıldı. Kısaca esnek çalışma modeliyle Almanya işsizliğini hızla azaltırken emek verimliliği çoğaldı.
Missouri Üniversitesi'nden Stephanie Kelton ve Avraham Baranes'in araştırmasına göre emek piyasası reformlarının ardından 2002'de milli gelirin yüzde 2'si düzeyinde açık veren cari denge, 2003'ten başlayarak cari işlemler fazlasına dönüştü. Ve 2012'de cari işlemler fazlası milli gelirin yüzde 7'sine ulaştı. Çünkü verimli emek Alman mallarını göreli olarak ucuzlatıp ihracatı hızla çoğalttı.
Şimdi bütün bunları okuduktan sonra ne var bunda devlet reform yapmış diyebilirsiniz. Öyle değil işte. Emek piyasasında reform önerisi işadamlarından geldi Almanya'da. Ve reform komisyonunun başına Wolkswagen firmasının personel müdürü getirildi. Bir de esnek çalışma kapsamında kısa süreli mini işlerde, işveren götürü olarak toplam yüzde 30 oranında sağlık, emeklilik ve ücret vergisi ödemeyi kabul etti.
Şimdi cari açık ve kalitesiz finansman en önemli sorun diyen TÜSİAD'a sormak gerekiyor: Alman işadamlarına benzer bir öneriniz var mı? Bir de esnek çalışma modelinde götürü toplam yüzde 30 oranında sağlık, emeklilik, ücret vergisi ödemeyi kabul ediyor musunuz? Kısaca cari açığı kim yapıyorsa o kapatmalı. Devlet bütçesi cari açığa katkı yapmadığına göre TÜSİAD kendi yarattığı cari açığı Almanya örneğiyle kapatıp cari işlemler fazlasına çevirebilir. İşte model gözümüzün önünde duruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA