Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Amerika Osmanlı'ya nasıl hasar vermişti?

Kristof Colomb'un Amerika'yı keşfinin ardından bol miktarda gümüş bildiğiniz gibi Avrupa'ya getirilir. Tabii bu gümüşten Osmanlı da nasibini alır. Osmanlı ithalat üzerinden vergi almadığı için ülkeye gümüş para girişinden de vergi almaz. Ve çok fazla miktarda gelen hatta çoğu sahte olan gümüş paralar 1584-1600 tarihleri arasında Osmanlı pazarını işgal eder. Avrupa'dan ucuz gümüş para alıp Osmanlı ülkesinde altın karşılığı daha yüksek fiyattan satmak suretiyle kolay elde edilen yüksek kazanç, gümüş ticaretini cazip hale getirir. Adeta bugünün taşıma ticaretini (carry trade) yapan Avrupalı tüccarlar, gümüş karşılığı Osmanlı ülkesindeki altını alıp Avrupa'ya götürürler. Prof. Dr. Halil İnalcık'ın belirttiğine göre Avrupalı tüccar, İspanya ve Sevilla veya Meksika gümüş kuruluşlarını satın alır ve Türkiye'de satarak aradaki farktan o dönemde büyük kazanç sağlar. Böylece Batı'dan Doğu'ya gümüş, Doğu'dan Batı'ya altın akımı önemli bir ticaret konusu olur. Tabii bunun sonucunda bol miktarda gümüş para Osmanlı ülkesinde yüksek oranlı enflasyon, devalüasyon sarmalına neden olur. Hatta Osmanlı'nın, gümüş parayla yapılan bu taşıma ticaret nedeniyle Batı karşısında ekonomik üstünlüğünü kaybettiği ileri sürülür. Çünkü aşırı miktarda gümüş paranın yol açtığı yüksek oranlı enflasyon nedeniyle Osmanlı malları rekabet gücünü kaybeder. İşte bu nedenle üretimin kârlı olmaktan çıkması nedeniyle Osmanlı'nın sanayi devrimini yapamadığını söylemek yanlış olmaz herhalde.
Niye anlattık bütün bunları? Anlattık çünkü, bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanacak, politika faizi, faiz koridoru ve munzam karşılıklar hakkında karar verecek. İşte Merkez, Osmanlı ekonomisini çökerten o dönemin taşıma ticareti olan gümüş altın değişimini dikkate alarak bugünün taşıma ticaretine konu olan ucuz dövize prim vermemeli. Merkez, ABD, Avrupa ve Japonya'da ucuz olan paranın kısa vadeli daha doğrusu sıcak para olarak Türkiye'ye girmesini engellemeli. Ve faiz lobisinin IMF'yi de yanına alarak yarattığı bilgi kirliliğine aldanıp faizleri yükseltmemeli. Çünkü faiz lobisi ve IMF el ele vererek son günlerde Merkez Bankası politika faizini artırmalı aldatmacasını yayıyorlar. Oysa tam aksine Türkiye tasarruflarını artırıp cari açığını kapatması için faizleri artırmamalı. Eğer politika faizi artarsa aynı Osmanlı'da olduğu gibi vergisiz gümüşün yerine ucuz döviz, yüksek faiz bulduğu Türkiye'ye bol miktarda gelip Türkiye insanının alın terini sömürür. Mega zenginler, hiçbir yerde kazanamayacakları parayı faiz lobisinin güzellemeleriyle taşıma döviz ticaretiyle Türkiye'de kazanırlar.
Kısaca Osmanlı'ya hasar veren Amerika kıtasının gümüşü şimdi karşımıza aşırı para basan Amerikan Merkez Bankası olarak çıkıyor. O halde Osmanlı'nın düştüğü tuzağa düşmeyelim. Faiz lobisinin bilgi kirliliğine aldanmayalım. Faizleri yükseltip lobiye bol kazanç sağlamayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA